Linkovi

Powell brani američke tvrdnje o iračkom oružju za masovno uništavanje (9/1/04) - 2004-01-09


Administracija predsjednika Busha ponovno se našla na meti napada zbog pitanja je li tvrdnja da Irak ima oružja za masovno uništavanje bila potkrijepljena čvrstim dokazima ili ne. Sad jedna privatna skupina američkih stručnjaka za naoružanje poziva na osnivanje neovisne komisije koja bi se pozabavila tim pitanjem. Međutim, administracija i dalje brani svoje tvrdnje od prije rata koje su bile temelj za vojnu akciju protiv Iraka.

Predsjednica Međunarodne zaklade za mir Carnegie, ovdje u Washingtonu, Jessica Matthews kaže da je u svom govoru pred Ujedinjenim narodima prošle godine državni tajnik Powell krivo predočio prijetnju koju predsatvlja Irak kad je izjavio pred publikom širom svijeta da Bagdad ima oružja za masovna uništavanja i da ih je spreman koristiti. "Pretjerivao je u tom govoru naglašavajući kako smo sigurni u te tvrdnje, te da je svaki njegov navod potkrijepljen sa sigurnih izvora. Po njemu to nisu bili navodi, već činjenice potkrijepljene čvrstim dokazima. 'To su dokazi, a ne nagađanja'. A ispalo je, kao što znamo, da najveći dio navoda u tom govoru nije istinit".

Tijekom jučerašnje tiskovne konferencije, državni tajnik Powell je i dalje stajao uz te tvrdnje, rekavši kako je Irak imao opasna oružja i da su Sjedinjene Države imale pravo svrgnuti Saddama Husseina s vlasti. "Sjećam se točno okolnosti pod kojima sam održao taj govor u Ujedinjenim narodima 5. veljače. Sve što nismo smatrali čvrstim dokazima, potvrđenim s nekoliko izvora, jednostavno nismo koristili u tom govoru.

Međutim, gospodin Powell više nije toliko siguran u to da je Saddam Hussein imao veze s terorističkim skupinama poput al-Qaide.

Prije rata neki iz administracije predsjednika Busha, uključujući i ministra obrane Donalda Rumsfelda, navodili su - po njihovim riječima - 'neporecive dokaze' da Irak održava veze s organizacijama povezanim s terorističkom mrežom al-Qaidom, Osame bin Ladena.

XS
SM
MD
LG