Linkovi

Južnoazijski summit (9/1/04) - 2004-01-09


Čelnici sedam južnoazijskih zemalja sastali su se ovog mjeseca u glavnom gradu Pakistana, Islamabadu. Tijekom sastanka, u kojem su sudjelovale zemlje-članice Južnoazijskog saveza za regionalnu suradnju, dogovoreni su sporazumi o slobodnoj trgovini u regiji i borbi protiv terorizma. Osim Pakistana, članovi Saveza su Indija, Bangladeš, Šri Lanka, Butan, Nepal i Maledivi. Po dogovorenim trgovinskim sporazumom, sedam članica Saveza će 2006. godine znatno smanjiti uvozne pristojbe. Cilj sporazuma jest ujedinjenje zemalja južne Azije u ekonomsku uniju, te uvođenje regionalne valute. Održani summit također je otvorio priliku indijskom premijeru Atalu Bihariu Vajpayeeu i pakistanskom predsjedniku Pervezu Musharrafu da po prvi put održe bilateralne razgovore u više od dvije godine. Otkad su postale neovisne države 1947. godine, Indija i Pakistan vodile su tri oružana sukoba i odnosi dviju zemalja ostali su napeti sve do danas, naročito glede Kašmira. U proteklom desetljeću, nasilje u toj pokrajini uzelo je živote desetaka tisuća ljudi. Indijski i pakistanski dužnosnici nisu objavili detaljnije podatke nakon sastanka ali su istaknuli da će dvije zemlje nastaviti s međusobnim dijalogom.

Adam Ereli, glasnogovornik američkog State Departmenta, kaže da su Sjedinjene Države vrlo zadovoljne time da su se čelnici dviju zemalja sastali tijekom nedavnog regionalnog summita. "Dodao bih to da su održani i drugi sastanci na visokoj razini među Pakistanskim i Indijskim dužnosnicima. Mi se svakako zalažemo za te sastanke i nadamo se da će oni otvoriti put daljnjim sastancima i dijalogu između Indije i Pakistana. Obje zemlje posljednjih su mjeseci poduzele pozitivne i korake i mi ih svakao podržavamo za nastavak tog procesa".

Indija i Pakistan bliski su saveznici Sjedinjenih Država i obje zemlje imaju mnogo potencijala. Međutim, kako bi taj potencijal bio ostvaren Indija i Pakistan moraju prevladati međusobne sporove. Samo na taj način će im biti omogućeno da se posvete svojim unutarnjim izazovima, te pitanjima regionalne stabilnosti i svojom ulogom u svijetu. Dobar je znak vidjeti zemlje južne Azije, uključujući Indiju i Pakistan, kako kroče prema sve boljoj međusobnoj suradnji.

XS
SM
MD
LG