Linkovi

Vinarija Dobra zemlja Milana Matulicha - 2004-01-09


U seriji Tragom Zinfandela posjetili smo, do sada, vinarije u nekoliko kalifornijskih vinorodnih podrucja – Napi i Sonomi, sjeverno od San Francisca, u podrucju Santa Cruz, juzno od njega, a i istocno od San Francisca, na drugoj obali njegovog zaljeva, gdje je Contra Costa. U danasnjem prilogu – jos istocnije, i vise u unutrasnjost Kalifornije, do podnozja Sierra Nevade, do podrucja zvanog Amador, gdje je vinarija s imenom malo tezim za izgovor Amerikancima, ali ne i nama – Dobra Zemlja, Milana Matulicha.

Amador, u brdima istocno od Sacramenta, glavnog grada Kalifornije, podrucje je u kojemu je, sredinom 19. stoljeca, otkriveno zlato. Kad je, nakon nekoliko godina, “zlatna groznica” prestala, podrucje je vec bilo prepuno vinograda i malih vinarija; proizvodila su se, uglavnom, vina za domacu potrosnju. G. 1885, panel strucnjaka ocijenio je jedan Zinfandel iz Amadora, proizveden 1883, vrlo visokim ocjenama, ali do kraja tog stoljeca u Amadoru nije ostalo vise nego 14 vinograda i samo jedna vinarija. Tijekom razdoblja Prohibicije, od 1920. do 1933. godine, pod vinogradima je, u Amadoru, bilo samo 500 jutara zemlje. Tri godine po ukidanju Prohibicije, 1936 – samo tri vinarije. Ozivljavanje amadorskih vinograda pocelo je 60-ih godina, kad su neki, koji su vina dotad radili samo za lokalnu, domacu, vlastitu potrosnju, otkrili, u dolini Shenandoah, blizu Plymoutha, odmah u zaledju Sacramenta, stare vinograde zinfandela, neki i medju najstarijim kalifornijskim vinogradima, iz vremena jos kad je tresla “zlatna groznica.”

Uz te stare vinograde, pocele su se, odjednom, otvarati nove vinarije, njih 18 do 1995. Te je godine, uz Steiner Road, cestu koja vijuga medju vinogradima prelijepe doline Shenandoah, otvorena bila i vinarija Dobra Zemlja. Najmanja od danasnjih 20-30 vinarija Amadora, ali zato pravi neka od najvecih vina! Neka od najvecih crnih vina, medju njima i neke od najvecih Zinfandela. Jer, u Amadoru, dani su puni sunca i visokih temperatura, pa vina znaju imati dosta alkohola. Ali, u podrumu Milana Matulicha, tamno je i ugodno hladno. A Milan, s pravom grivom sjede kose, zivahan i veseo domacin koji posjetitelja i prima tamo gdje se brine za svoja vina, u podrumu, medju bacvama. Na sanku ispsiane ove rijeci: Kad su barona Phillipa Rotschilda pitali sto je potrebno da se napravi dobro vino, on je odgovorio – grozdje, klima, tlo, vinar i Bog. Nase grozdje je plemenito, tlo i klima cine Amador jednim od najboljih vinorodnih podrucja. Mi, u vinariji Dobra Zemlja, postujemo i minimalno se mijesamo u ono sto daje Priroda, a sto se Boga tice, tu nemamo isprika. Stoga, ako niste potpuno zadovoljni, vratite bocu, bit ce dobra za nasu octenu bacvu. Nezadovoljnom kupcu, novac vracamo, a ako ni to nije dosta, saljemo ga do jednog od nasih susjeda, vrlo dobrih vinara. I sve to sa smijeskom cinimo, jer jesti, a ne popiti casu amadorskog vina, uzasan je nacin objedovanja.”

Medjutim, Milanova bacva za ocat, prazna je, godina je bila dobra, prodaja odlicna, sve je vise onih kojima se jako svidjaju njegova vina, Milan, o njima, voli govoriti s ljudima i smatra da vino treba biti uzitak i nepretenciozna zabava, da za pravljenje dobroga nije potrebna nikakva velika nauka. Dobra Zemlja je mlada vinarija, ali Milan Matulich ima vec vise od 30 godina iskustva.

Milan je u Splitu rodjen, ali iz Postira je, zapravo. Brac je s obitelji napustio dok je jos dijete bio, kad je drugi svjetski rat poceo; preko Italije i Egipta, obitelj je stigla do Sjedinjenih Drzava, do Sacramenta, Milanu je tada bilo samo deset godina. Otac mu je ubrzo umro, a on sam, cim je mogao, u Amador je preselio i vino poceo praviti, ali samo za potrebe obitelji. Zasto od svih obliznjih vinorodnih podrucja bas podrucje Amadora? "Mislim da je Amador bio moja sudbina...Podrucje je na samom gradskom rubu Sacramenta, ali ipak povuceno, tiho, pospano. Htio sam uzgajati grozdje i maknuti se od gradske vreve. Zasadio sam vinograd, poceo vino, za sebe, praviti. Prije 25 godina, odlucio sam se na veci uzgoj grozdja i tada smo, supruga Victoria i ja, kupili ovaj vinograd, u dolini Shenandoah, i ovamo preselili prije 17 godina.”

Vinarija Matulichevih, Dobra Zemlja, osnovana je, medjutim, tek prije osam, prva vina pocela proizvoditi prije 6 godina, a vec ima vrlo ozbiljnih poklonika.“Ljudi kazu da su nasa vina malo drugacija, pretpostavljam da jesu, jer radimo ih kako smo vina radili kod kuce, nema kod nas nikakve visoke ni sofisticirane tehnologije, vinarija je skromna,” kaze Milan, “i sve se u njoj rucno obavlja.”

Vinograd Matulichevih je velicine oko 8 hektara, proizvodnja iznosi oko 2.500 sanduka. Pravi jedno bijelo, na etiketi i pise - Byelo od Byelo, a ono je 70% viogner i 30% marsann. Od crnih, Milan pravi Sangiovese, Syrah i, naravno, Zinfandel. Zinfandel je bio i prvo vino koje je Milan napravio, iz vrlo jednostavnog razloga, kaze – jer je zinfandela jedino i imao, jer je zinfandela, ionako, po cijelom Amadoru bilo. Tek je kasnije poceo uzgajati druge vrste grozdja i praviti ona druga vina, ali Zinfandel i danas, medju njegovim kupcima, kaze Milan, najvecu popularnost uziva.....Ali i jedno drugo njegovo crno podjednako je trazeno. "“Zinfandel je, cini se, najpopularniji, ali radim sada i crno kojemo zovemo Milan Ruz, igra rijeci na Moulin Rouge. Istos am vino i prije radio, imalo je ime Rubiyat, ali kako je jedna druga vinarija to ime vec imala zasticeno, promijenili smo ga u Milan Ruz, na prijedlog nasih musterija. Poslali smo im e-mail i zamolili da nam daju svoje sugestije. Dvoje su poslali iste odgovore – Milan Ruz!”

Milan ga pravi sljubljivanjem triju crnih sorata koje i uzgaja – syrah, sangiovese i zinfandel. O ta tri zasebna sortna vina i onom Byelom koje pravi od Byeloga, kao i o odlikama njegovog Amadora, s Milanom Matulichem, vlasnikom vinarije Dobra Zemlja, nastavljamo iduceg petka.

XS
SM
MD
LG