Linkovi

General Lucić položio vijenac na grob neznanog vojnika na Nacionalnom groblju Arlington (9/1/04) - 2004-01-09


Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Josip Lucić danas okončava svoj službeni posjet Sjedinjenim Državama tijekom kojeg mu je uručeno i odličje američkog predsjednika koje mu je uručio zapovjednik Združenog stožera američkih Oružanih snaga, general Richard Myers.

Generali Myers i Lucić su u Pentagonu imali razgovor u četiri oka poslije čega je general Lucić položio vijenac na Nacionalnom groblju u Arlingtonu.

Generalu Luciću je prije toga odana puna vojna počast na svečanosti dodjele odličja Legije zaslužnih. U obrazloženju spomenutog odličja stoji da ga je general Lucić dobio zbog svog čelništva u protekle dvije godine, koje je dovelo do smanjenja broja vojnika u Hrvatskoj dok je istodobno zaslužan i za trajan i konstruktivan odnos izmedju hrvatskih i američkih oružanih snaga.

“Pod njegovim zapovjedništvom hrvatske su snage podržale globalni rat protiv terorizma, a doprinjele su i učinkovitosti vojne operacije Enduring Freedom-Trajna Sloboda u Afganistanu, gdje se nalazi i jedna postrojba vojne policije hrvatske vojske čime Hrvatska ima aktivnu ulogu u održavanju globalne sigurnosti. Strateška vizija generala Lucića o ulasku Hrvatske u NATO savez predstavljala je vodilju za tranformaciju hrvatskih oružanih snaga u moderne i pokretljive postrojbe, koje su sposobne aktivno doprinositi domaćoj, regionalnoj i medjunarodnoj sigurnosti. Ovo nije samo priznanje pojedincu nego i veliko prizanje Oružanim snagama kao i cijeloj Republici Hrvatskoj” – stoji u obrazloženju odličja Legija zaslužnih kojim je američki predsjednik odlikovao generala Josipa Lucića.

Prije dolaska u Washington, načelnik glavnog stožera boravio je nekoliko dana na Floridi, u Miamiu, gdje se nalazi Središnje zapovjedništvo američke vojske. General Lucić danas treba još posjetiti i Pomorsku akademiju u Annapolisu, gdje će se, osim s američkim domaćinima, sresti i s hrvatskom mornaričkim kadetom Tonijem Bartulovićem, inače studentom Pomorske akademije Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG