Linkovi

Umjesto prognoziranih 100 tisuća, u prosincu otvoreno tek tisuću radnih mjesta (10/1/04) - 2004-01-09


Američka ekonomija otvorila je prošlog mjeseca samo tisuću radnih mjesta, što je iznenadilo stručnjake koji su očekivali otvaranje više od 100 tisuća novih radnih mjesta!

Danas je vlada priopćila da je stopa nezaposlenosti smanjena za 0.2 posto, te sada iznosi 5.7 posto. Stručnjak u američkom Uredu za statistiku izjavio je da je stopa neuposlenosti neznatno smanjena zbog toga što se u prosincu oko 300 tisuća Amerikanaca napustilo tržište radne snage.

Objavljivanje ovog izvještaja utjecalo je na Wall Street i financijska tržišta, te je vrijednost dionica odmah pala, a smanjena je i vrijednost dolara.

Istovremeno, euro je toliko ojačao u odnosu na dolar da bi se Nijemcima moglo isplatiti kupovati njemačke automobile na američkom tržištu. Najnoviji Porshe – vrijedan 450 tisuća eura, isplatilo bi se kupiti u Americi, a ne u Njemačkoj, jer bi na američkom tržištu koštao 60 tisuća eura manje. Ako se pad dolara nastavi, europski proizvođači luksuznih automobila mogli bi se na domaćem terenu suočiti s valom vlastitih automobila prethodno izvezenih na američko tržište.

XS
SM
MD
LG