Linkovi

Newyorška filharmonija - najstariji američki orkestar (10/1/04) - 2004-01-09


Njujorški filharmonijski orkestar najstariji je orkestar u Sjedinjenim Državama. U protekle 162 godine njegovog postojanja, postao je integralnim dijelom kulturnog života New Yorka.

Njujorški filharmonijski orkestar prvi je u svijetu izveo neke od danas najpopularnijih simfonija i poslužio kao zvučna kulisa za neke od prijelomnih događaja američke povijesti.

Tijekom ovog nastupa, snimljenog u studenom 1943, njujorški filharmonijski orkestar prvi je put svirao pod redateljskom palicom tada relativno nepoznatog Leonarda Bernsteina. Klarinetist Stanley Drucker sjeća se mladog redatelja kao nepresušnog izvora energije i ljubavi prema glazbi: "Lenny, kako smo ga zvali, bio je naš "renesansni čovjek". Sve je mogao i sve je znao. Bio je neprestano u pokretu. Svaki nastup s njim bio je pravi doživljaj. Bili su to divni dani."

I sam Stanley Drucker ima jedinstvenu reputaciju. 1948., u dobi od 18 godina, postao je najmlađi član Njujorškog filharmonijskog orkestra, a danas je njegov član s najdužim stažem. Prva inkarnacija današnjeg Njujorškog filharmonijskog orkestra svirala je na pogrebu predsjednika Georgea Washingtona 1799. Otvaranje kanala Erie 1835. potaknulo je razvoj orkestralne glazbe u Sjedinjenim Državama, s obzirom da je pospješilo priljev europskih glazbenika.

1842. Njujorški filharmonijski orkestar održao je svoj prvi koncert, samo nekoliko mjeseci nakon debija Bečkog filharmonijskog orkestra. Prva se na repertoaru našla Beethovenova 9. simfonija, iako ona u to doba još nije smatrana remek-djelom. Orkestar je uskoro počeo nastupati diljem svijeta, pa i u jednom novom mediju – na radiju. Njegov nastup 7. prosinca 1941. prekinula je vijest da su Japanci napali Pearl Harbour.

Nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001, Njujorški filharmonijski orkestar naručio je od modernog skladatelja Johna Adamsa posebnu skladbu u počast žrtvama napada. Ta skladba, naslovljena "On the Transmigration of Souls" premijerno je izvedena na prvu obljetnicu napada.

Stanley Drucker kaže da je Njujorški filharmonijski orkestar oduvijek bio jedna od pokretačkih sila američke kulture: "Ta tradicija se nastavlja. Ponosni smo na svoje vrhunske izvedbe i svoje umijeće. Kada smo na sceni, svi dajemo sve od sebe."

Njujorški filharmonijski orkestar godišnje izvodi oko stotine koncerata, uključujući programe za djecu i blagdanske koncerte.(žc)

XS
SM
MD
LG