Linkovi

Bišćević:  Suradnja s Tribunalom i povratak izbjeglica na vrhu vladinih prioriteta (10/1/04) - 2004-01-09


Nova hrvatska vlada treba povratak izbjeglica i odgovornost za ratne zločine staviti na vrh popisa svojih političkih ciljeva – priopćio je Human Rights Watch, ističući da će upravo ova pitanja odlučiti o hrvatskom ulasku u Europu.

Postoji ozbiljna zabrinutost oko poštivanja ljudskih prava od strane nove vlade, a vlada to može popraviti punim poštivanjem standarda Europske unije na ovim područjima.

Human Rights Watch također ističe da je premijer Sanader poduzeo pozitivne korake pozivajući hrvatske Srbe da se vrate svojim kućama, ali isto tako ocjenjuje da još nije pokazao spremnost na suradnju s Den Haagom.

Nema bitnih razlika u stavovima Human Rigths Watcha i programa nove vlade, izjavio je za Glas Amerike drzavni tajnik Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Hidajet Biscevic.

U telefonskom razgovoru za Glas Amerike Biscevic je kazao da je nova vlada svjesna da put Hrvatske prema Europi odredjuje povratak izbjeglica i suradnja s haskim Tribunalom. "Ti su problemi," rekao je "na samom vrhu vladinih politickih prioriteta." Dodao je da to potvrdjuju prvi vladini potezi - poziv poziv srpskim izbjeglicama da se vrate u Hrvatsku i sporazum s predstvnicima srpske manjine potpisan sredinom proslog mjeseca kojim se vlada obavezala da ce u iducih pola godina vratiti izbjeglicku imovinu. Biscevic je kazao da je i u svojim prvim kontaktima s Tribunalom vlada potvrdila da je spremna u potpunosti suradjivati sa sudom.

Bišćević: "Mislim da ste jednu novu vrstu kooperativnosti, otvorenost i spremnost za dijalog mogli uociti iz cinjenice da je vlada rijesila problem predaje dijela dokumentacije odvjetnicima generala Gotovine uz konzultacije s haskim Tribunalom. Pokazalo se da spremnost na otvorenu suradnju i dijalog donose odredjene konkretne rezultate."

Tuziteljica haskog Tribunala Carla Del Ponte dopustila je Sanaderovoj vladi da odvjetnicima Ante Gotovine preda dokumentaciju prije nego se odbjegli general pojavi pred sudom. Ranije je inzisitirala da odvjetnici dokumente mogu dobiti nakon sto se Gotovina preda. Vlada se do sada nije izjasnjavala o slucaju Gotovina. Ministrica pravosudja izjavila je za Glas Amerike da vlada nema novih informacija o Gotovini ali da se sve optuznice, pa i Gotovinina, mogu pobijati samo u Den Haagu. Vlada Ive Sanadera izrazila je i spremnost i za nastavkom procesuiranja slucajeva ratnih zlocina na hrvatskim sudovima. Drzavni tajnik MVP-a rekao je da vlada u VS UN prati "izlaznu strategiju Tribunala" i okoncanje procesa u iducih nekoliko godina.

"Osnovni je politicki stav vlade da ce ce ubrzanim dovrsetkom reforme pravosudja i ukupnom institucionalnom konsolidacijom domace pravosudje biti sposobno, a vec se pokazalo takvim, da uz punu odgovornost i postivanje medjunarodnih obaveza preuzme procese o kojima je ovdje rijec," kazao je Biscevic.

Vodeca americka organizacija za ljudska prava Human Rights Watch u svom priopcenju izrazava zabrinutost oko vjerodostojnosti HDZ-ove vlade. Drzavni tajnik MVP-a kazao je da "ce vlada i svojim iducim potezima pokazivati svoju vjerodostojnost". Dodao je da Sanaderova vlada "zeli staviti tocku na sve kontroverze iz prethodne vladavine HDZ-a". "Zelimo zatvoriti sve kontroverzne price, opravdane i neopravdane i okrenuti se buducnosti," kazao je Biscevic za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG