Linkovi

Škare Ožbolt: Optužnice se mogu pobijati jedino na sudu u Den Haagu (8/1/04) - 2004-01-08


Uz suglasnost haskog Tribunala hrvatska vlada predala je danas dokumente odvjetnicima optuzenog generala Ante Gotovine.

Odvjetnici koji zastupaju Antu Gotovinu, treceg najtrazenijeg optuzenika haskog Tribunala, dokumentaciju su preuzeli u vladinom Uredu za suradnju s UN-ovim sudom za ratne zlocine. Predaju 77 dokumenata prije devet godina dostavljenih haskom Tribunalu vladi je presudom nalozio zagrebacki Opcinski sud. Odvjetnicima ce takodjer biti predani i dokumeni u Den Haag poslani u veljaci prosle godine Iako je do sada odbijalo mogucnost da odvjetnici Gotovine dobiju dokumentaciju dok se optuzeni general ne izruci u Den Haag, hasko tuziteljstvo dopustilo je predaju dokumenata.

Glasnogovornica Tribunala kazala je da se vlada konzultirala s tuziteljicom Carlom Del Ponte prije nego je udovoljila sudskoj odluci. Florance Hartmann rekla je novinarima da je tuziteljica u ovom slucaju napravila izuzetak jer se vlada u Zagrebu nasla u situaciji da prekrsi medjunarodne ili domace zakone. Demantirala je da je tuziteljicina suglasnost da se dokumenti predaju prije nego se Gotovina pojavi pred sudom rezultat bilo kakve "tajne trgovine" vlade i tuziteljstva. Potez Carle Del Ponte nova ministrica pravosudja Vesna Skare Ozbolt ocjenjuje dobronamjerenim.

"To je jedan dobronamjerni korak koji samo pokazuje da stvari treba rijesavati pravnim putem a ne politickim. Odluka suda je takva kakva jeste. Rijec je o proceduri, nije rijec o meritumu, prema tome ona se mora ispostovati," rekla je Skare Ozbolt za Glas Amerike. Dodala je da ce nova vlada kvalitetno i korektno suradjivati s Tribunalom. "Najvaznije je," kazala je, "depolitizirati odnose na relaciji Zagreb Den Haag."

"Svaka otpuznica moze se pobijati jedino na sudu, na Haskom sudu. To je odluka i hrvatskog Ustavnog suda. Svaka optuznica moze se pobijati jedino tamo," kazala je Skare Ozbolt. Ministrica pravosudja rekla je da vlada nema nikakvih novih informacija o Gotovini. Preuzimajuci dokumentaciju njegovi su odvjetnici novinarima kazali da ne znaju hoce li se predati.

XS
SM
MD
LG