Linkovi

Wesley Clark - vojnik u utrci za Bijelu kuću (9/1/04) - 2004-01-08


Umirovljeni general američke vojske Wesley Clark započeo je sa svojom kampanjom za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke relativno kasno, međutim, sve veći broj njegovih pristaša uvjeren je kako upravo on ima najbolje izglede od svih stranačkih kandidata da pobijedi predsjednika Busha na izborima u studenome.

Biografija Wesleya Clarka - čovjeka s bogatim iskustvom na području vojnih i sigurnosnih pitanja - prilično je impresivna, pogotovo stoga jer se očekuje da će ova tematika bit dominantna na predsjedničkim izborima, uzme li se u obzir vojna akcija u Iraku i rat protiv terorizma.

U knjižari u jednoj otmjenoj washingtonskoj četvrti stotine ljudi čeka u redu kako bi se susrelo s jednim od posljednjih kandidata koji je ušao u utrku za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. Umirovljeni general Clark potpisuje primjerke svoje knjige "Pobijediti u suvremenim ratovima: Iraq, terorizam i američko carstvo". U knjižaru su došle stotine pristaša Wesleya Clarka. Jedna od njih, Cindy Baltierra iz McLeana u Virginiji, kaže kako jedva čeka da glasuje za njega:

"Od svih kandidata, Clark vjerojatno ima najuvjerljivije kvalifikacije. Jako me impresionirao. Bio je stipendist Zaklade Rhodes, general s četiri zvjezdice... On je briljantna i karizmatična osoba. Iskreno govoreći, mislim da Clark ima najveće izglede od svih da pobijedi Busha, a to je u ovom trenutku za mene najvažnija stvar."

General Clark čekao je do rujna da objavi svoju nominaciju - mnogo kasnije nakon što su to učinili drugi kandidati iz Demokratske stranke. "Kasno sam ušao u izbornu utrku. Ja nisam profesionalni političar. Stupio sam u utrku zato jer sam jako zabrinut zbog smjera kojim se kreće naša zemlja. Nedostaje nam kvalitetan čelnik - i na vanjskopolitičkom planu, i na domaćem planu."

Wesley Crak rođen je u južnom dijelu savezne države Arkansas prije 59 godina. Jednom se prilikom usporedio s Dwightom Eisenhowerom, posljednjim američkim predsjednikom koji je došao iz vojnog establishmenta. Wesley Clark je diplomirao prvi u klasi na vojnoj akademiji West Point. Tijekom trideset i četverogodišnje vojne karijere, teško je ranjen u Vijetnamu, a poslije je postao glavni zapovjednik NATO saveza za Europi. Sudjelovao je u Daytonskim mirovnim pregovorima, a nakon toga je zapovijedao snagama koje su izbacile srbijanske snage s Kosova.

Nakon umirovljenja iz aktivne vojne službe, general Wesley Clark je izjavio kako je tijekom dugogodišnje vojne karijere imao sam dva uistinu loša dana – prvi kad je ranjen u Vijetnamu, a drugi kad su mu rekli da će dužnost zapovjednika NATO-a morati napustiti prije isteka svog mandata.

Nakon umirovljenja Wesley Clark je bio vojni analitičar i komentator za kablovsku televizijsku mrežu CNN. Njegovi savjetnici se nadaju da će - zbog terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine i rata u Iraku -nacionalna sigurnost biti središnje pitanje predsjedničke kampanje, te da će Amerikanci u studenom željeti glasati za predsjedničkog kandidata koji ima iskustvo vojnog čelnika.

Clarkovi pristaše nadaju se da će njegova kandidatura neutralizirati prednost koju - kada su u pitanju vojna i sigurnosna pitanja - sada ima predsjednik Bush. "Sadašnja administracija radije napadata države negoli teroriste. To je u temelju loša politika. Ako želimo da nam zemlja bude sigurnija, moramo se obračunati s teroristima. Moramo se obračunati s Osamom bin Ladenom. Moramo se obračunati sa središnjim pitanjem rata protiv terorizma, a ne napadati pojedine države" - rekao je u jednom nedavnom televizijskom nastupu Wesley Clark.

Budući da je kasno stupio u izbornu kampanju, general Clark je odlučio da ne sudjeluje u prvom stranačkom odmjeravanju snaga u Iowi 19. siječnja. Njegova je izborna kampanja usredotočena na prve primarne, stranačke izbore u saveznoj državi New Hampshire, koji se održavaju 27. siječnja.

Cilj Wesleya Clarka je postići zapaženi rezultat protiv Howarda Deana, kandidata koji se u ovom trenutku smatra kao najizgledniji pobjednik utrke u Demokratskoj stranci. Politički analitičari očekuju da bi se general Clark mogao lako pojaviti kao alternativni kandidat Howardu Deanu, a njegove pristaše se nadaju da će njegova kandidatura vremenom uhvatiti zamah i ostvariti dobre rezultate na stranačkim izborima na Jugu, koji se održavaju početkom veljače.

XS
SM
MD
LG