Linkovi

Predsjednik  Bush predložio izmjene imigracijskog zakona (8/1/04) - 2004-01-08


Predsjednik Bush u svom je govoru jučer iznio prijedloge izmjena imigracijskih propisa kojima bi se milijunima ilegalnih useljenika u Sjedinjenim Državama pružila prilika da steknu zakonsko pravo na rad. Analitičari vjeruju kako će predsjednik biti sučeljen s otporom u Kongresu iz redova vlastite stranke.

Predsjednik Bush je istaknuo kako će novi program privremenih radnih dozvola učiniti američku imigracijsku politiku humanijom tako što će američke poslodavce upućivati na ilegalne useljenike i tako će im omogućiti da legalno nađu posao.

To se odnosi na one koji su već u zemlji, kao i na one koji žele doći raditi u okviru tog programa. "I zbog zdravog razuma i zbog poštenja, naši zakoni bi trebali dopustiti onima koji žele raditi da popune mjesta u našoj zemlji koja ne popunjavaju Amerikanci".

Ovaj plan bi legalizirao, prema procjenama, oko osam milijuna radnika bez dozvole boravka koji se već nalaze u Sjedinjenim Državama, omogućavajući im da se kvalificiraju za taj program i da ne budu kažnjavani zbog ilegalnog ulaska u zemlju...Bilo bi im omogućeno da slobodno putuju između Sjedinjenih Država i svojih matičnih zemalja, a uživali bi i sve povlastice koje uživaju američki radnici prema zakonu. Privremene dozvole vrijedile bi tri godine i mogle bi se obnavljati, iako se još ne zna koliko puta.

Na kraju programa – istaknuo je predsjednik Bush – sudionici bi se morali vratiti u svoje matične zemlje, osim ako se neovisno od programa ne kvalificiraju za stalni boravak i američko državljanstvo."Oni sudionici koje ne ostanu zaposleni, koji ne poštuju pravila ovog programa ili oni koji krše zakon neće se kvalificirati za daljnji ostanak i od njih će se tražiti da napuste zemlju".

Međutim, predsjednikov plan još treba biti usvojen u Kongresu gdje se očekuje snažna kritika od strane konzervativnih republikanaca koji tvrde kako ne žele nagrađivati ljude koji su kršeći zakon došli u Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG