Linkovi

MMF: Američki proračunski manjak ugrožava svjetsku ekonomiju (8/1/03) - 2004-01-08


Predloženi prijedlog američkih imigracijskih propisa glavna je vijest današnjeg američkog tiska. Prijedlog Bijele kuće, ocjenjuje Washington Post, jasno pokazuje prednost Georgea Busha u ovogodišnjim izborima koja proizlazi iz činjenice da je već na vlasti. Naime, u trenucima dok demokratski kandidati za predsjednika pokušavaju zadobiti podršku najlojalnijih stranačkih aktivista, George Bush si može priuštiti luksuz da iznese prijedlog koji će vjerojatno naići na negativnu reakciju konzervativne republikanske baze. Predsjednikov prijedlog o legalizaciji nedokumentiranih radnika iz inozemstva, piše Washington Post, usmjeren je na pridobijanje latino-američke zajednice koja će biti jedna od najvažnijih skupina u predsjedničkim izborima.

I dok predsjednik i njegova ekipa savjetnika pokušavaju iskoristiti svoju prednost i kad demokrati još nisu ni izabrali predsjedničkog kandidata iz Međunarodnog monetarnog fonda stižu upozorenja zbog ekonomske politike Bushove administracije, Kako navodi New York Times, Međunarodni monetarni fond upozorio je jučer da sve veći proračunski i trgovinski deficit Sjedinjenih Država prijete financijskoj stabilnosti globalne ekonomije. Izvješće MMF dovodi u pitanje mudrost smanjenja poreza Bushove administracije i ukazuje na nezabilježenu razinu vanjskog duga. Prema procjenama, američki proračunski manjak ove će godine prijeći 400 milijardi dolara.

I na kraju ovog bloka još jedno upozorenje, ali po svjetski okoliš. Stručnjaci procjenjuju da bi globalno zatopljavanje moglo dovesti na rub opstanka 37 posto svjetskih živih vrsta do 2050. godine, piše New York Times. Znanstvenici pozivaju na brzu implementaciju tehnologija koje bi dovele do smanjenja ispuštanja takozvanih stakleničkih plinova u atmosferu. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature. Međutim, kako piše New York Times, postoje i kritičari takvih procjena. Neki od njih kažu da u istraživanju nije uzeta u obzir prilagodljivost živih bića višim temperaturama. (ZN)

XS
SM
MD
LG