Linkovi

WP: S marincima u Irak stiže novi pristup prema Iračanima (7/1/04) - 2004-01-07


Washington Post izvještava da će novi angažman marinaca u Iraku donijeti novi pristup u odnosu prema Iračanima. Marinci će preuzeti kontrolu nad najproblematičnijim područjem, takozvanim Sunitskim trokutom, od postrojbi kopnenih snaga. Svježi pristup Iračanima ogledat će se u ograničenoj uporabi sile, kulturnoj osjetljivosti i većoj interakciji s lokalnim stanovništvom. Kako bi se postigla bolja interakcija marinci će naučiti nekoliko fraza na arapskom, upoznat će se bolje s islamom, a bit će im naređeno da nikada ne nose sunčane naočale kad razgovaraju s Iračanima. Kako bi što više naglasili da se razlikuju od dosadašnjih američkih snaga, marinci razmišljaju da prvih 45 dana nose zelene, maskirne uniforme umjesto svjetlijih, pustinjsko-kamuflažnih, piše Washington Post.

New York Times se osvrće na nove sigurnosne mjere koje je američka vlada uvela na granicama zbog bojazni od terorizma. Times ističe da su reakcije na uzimanje otisaka i fotografiranje naišle na na različite reakcije u različitim dijelovima svijeta. Brazilci su, primjerice, uzvratili istom mjerom pa tako svi američki turisti koji dolaze u tu zemlju bivaju fotografirani i uzimaju im se otisci prstiju. Sjedinjene Države, objavio je jučer glasnogovornik Državnog tajništva, uložile su službenu pritužbu. Britanci, pak, podržavaju američki zahtjev o uvođenju naoružane pratnje na letove za Sjedinjene Države, piše New York Times.

I na kraju ostajemo uz New York Times koji ističe da su republikanci odnijeli značajnu pobjedu u dugim naporima za prekrajanje izbornih okruga u saveznoj državi Teksas. Jučer je, naime, tročlani sudski panel podržao odluku o prekrajanju izbornih okruga što bi, kako procjenjuju stručnjaci, moglo dati veliku prednost republikancima u izborima za američki Kongres. U aktualnom sazivu Kongresa Teksas zastupa 17 republikanaca i 15 demokrata. Nakon što na snagu stupi odluka o prekrajanju izbornih jedinica procjenjuje se da će republikanci imati 23 kongresmena iz Teksasa, a demokrati – devet.

XS
SM
MD
LG