Linkovi

Američki 'divlji zapad' živi u Njemačkoj (8/1/04) - 2004-01-07


Možda je Goethe najpoznatiji njemački pisac na svijetu, ali je najčitaniji – s prodanih 100 milijuna primjeraka svojih knjiga – Karl May. Ovaj pisac stekao je veliku popularnost krajem 19. stoljeća zahvaljujući svojim avanturističkim romanima o Indijancima i kaubojima. Bivši dom Karla Maya, u blizini Dresdena, danas je muzej posvećen njegovom životu i radu.

Karl May je u domove Nijemaca doveo slikovita prostranstva američkog Divljeg zapada. "Prije stotinu godina, Nijemci su čitali knjige o Divljem zapadu, iako ga nisu mogli posjetiti. Noću su sanjali likove iz Karla Maya. To im je bilo poput današnje televizije" - objašnjava 37-godišnji Hanjo Leupert, koji je odrastao uz knjige Karla Maya, a nedavno je s majkom i sinom obišao i muzej slavnog pisca u Radebeulu.

Direktor muzeja Rene Wagner kaže da Nijemci prije stotinu i više godina nisu mogli provjeravati točnost detalja iz djela Karla Maya, jer je Američki zapad bio udaljeni dio svijeta, o kojem je njemačka javnost znala vrlo malo.

Gotovo svaki Nijemac zna za dva najpoznatija lika iz Mayovih knjiga – plemenitog Apača Winnetoua i naseljenika njemačkog podrijetla Old Shatterhanda. Profesorica Meredith McClain sa sveučilišta Texas Tech već više od dva desetljeća bavi se djelima Karla Maya. Kako kaže, slavni pisac nikada nije bio na američkom Zapadu, već je napisao svoje najpopularnije romane zahvaljujući – boravku u zatvoru:

"Tek je krajem njegovog života jedan novinar otkrio da Karl May nikada zapravo nije bio na američkom Zapadu, već da je sve o njemu naučio u zatvoru. To je njegove čitatelje potpuno šokiralo. U zadnjim danima života morao se nositi s nizom optužbi."

Unatoč ovom otkriću, Nijemce Divlji zapad fascinira i danas. Profesorica McClain kaže da su, nakon drugog svjetskog rata, komunisti u Istočnoj Njemačkoj, kauboje poistovjećivali s kapitalistima, odnosno, s Amerikancima, te su zato objeručke prihvatili Indijance. "Komunisti su isticali da su Indijanci neiskvareni domoroci, kojima su Amerikanci donijeli grozne stvari, uključujući genocid. Komunisti su, na neki način, prisvojili nevinost američkih Indijanaca i njihovu bliskost s prirodom da bi pokazali kako su oni patili pod kapitalizmom."

Danas, kaže profesorica McClain, lukavi poduzetnici u Njemačkoj zarađuju milijune dolara postavljajući na scenu romane Karla Maya u kazalištima na otvorenom. Jedno od najuspješnijih takvih kazališta nalazi se u mjestu Bad Segeberg, koje godišnje obiđe i 200 tisuća posjetitelja.

"Usred tog mjesta ima jedno brdašce, koje se u Hitlerovo doba koristilo za propagandne skupove. Nakon rata, to je mjesto, kao i mnoga druga poharana mjesta diljem Njemačke, pokušavalo oživjeti svoje gospodarstvo. Odlučili su organizirati festival. U početku su izvodili Goethea i Schillera, ali to nije bilo posebno popularno, pa su se okrenuli djelima Karla Maya" - objašnjava Meredith McClain.

Ona dodaje da diljem Njemačke postoje i posebni "hobi gradići", u kojima se ljudi preko vikenda mogu igrati Indijanaca i kauboja. U muzeju Karla Maya, 26-godišnja Antje Schaffer pokušava upoznati svoju četverogodišnju kćer s ostavštinom popularnog pisca njemačkih vesterna. Kako kaže, iako on nikada nije bio na američkom Zapadu, kroz njegove knjige svatko može doživjeti avanture Zapadnjaka i veličanstvene predjele u kojima su se one odvijale.

XS
SM
MD
LG