Linkovi

Joe Lieberman - zastupnik 'opcije centra' među demokratskim predsjedničkim aspirantima (8/1/04) - 2004-01-07


Jedan od devet političara koji se natječu za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke je senator Joe Lieberman. Prilog o Joeu Liebermanu, koji se nada da će upravo on na izborima u studenom biti protivnik predsjedniku Georgeu Bushu, pripremila je Deborah Tate.

Američki angažman u Iraku jedna je od glavnih tema debate među demokratskim pretendentima na Bijelu kuću. Među njima, jedino je Joe Lieberman podržao vladinu odluku da vojno intervenira u Iraku i sruši režim Saddama Husseina. "Bili smo u pravu kada smo odlučili osloboditi irački narod od Saddama Husseina. Time smo također zaštitili Ameriku i svijet od Saddamove agresivne politike" - izjavio je tijekom nedavne televizijske debate senator Lieberman.

On kritizira svoje stranačke kolege koji su se protivili ratu. Zbog njih, kako kaže, “Demokratsku stranku prati glas da nije odveć čvrsta kada je u pitanju nacionalna sigurnost.” Joe Lieberman, koji je na prošlim predsjedničkim izborima bio dopredsjednički kandidat Demokratske stranke, posebno je kritičan prema Howardu Deanu - u ovom trenutku najpopularnijem demokratskom kandidatu za predsjedničku nominaciju.

Howard Dean je nedavno izjavio da “Amerika i svijet nisu postali ništa sigurniji zbog toga što je zarobljen Saddam Hussein.” Na to je Joe Lieberman rekao ovo: "Što god mislili o ratu u Iraku, nije mi jasno kako netko može misliti da smo bili sigurniji dok je Saddam bio na vlasti. Naravno da je cijeli svijet sada mnogo sigurniji, otkako je Saddam zarobljen. To je još jedna velika razlika između mene i Howarda Deana."

Ovaj senator iz savezne države Connecticut smatra da glasače na nacionalnim izborima neće privući radikalne ideje poput Deanovih, već umjerena i dobro promišljena politika centra. Međutim, na stranačkim izborima – koji predstoje u sljedećih nekoliko mjeseci - glasaju mnogi stranački aktivisti. Oni su “zagriženiji” kada je u pitanju oporba politici Georgea Busha – i na domaćem i na vanjskopolitičkom planu. Joe Lieberman među stranačkim aktivistima, kako se čini, nije toliko popularan – prema anketama, u nizu od devet kandidata on uvijek zauzima četvrto ili peto mjesto.

Razmjerni konzervativizam Joea Liebermana posljedica je i činjenice što je on ortodoksni Židov koji živi u skladu sa strogim pravilima svoje vjere. Za razliku od drugih demokrata, on često zna kritizirati Hollywood zbog nasilja i seksa u filmovima – čime se zamjerio mnogim pristašama i donatorima iz filmske i diskografske industrije. Također, on je bio jedan od rijetkih demokrata koji je svojedobno javno kritizirao predsjednika Billa Clintona, zbog njegove afere s Monicom Lewinsky.

Iako uvijek iskazuje snažnu podršku Izraelu, Joe Lieberman se zalaže i za uspostavu palestinske države. "Jedina prihvatljiva alternativa je postojanje dvije države – miroljubivog i slobodnog Izraela i iste takve, miroljubive, slobodne i neovisne palestinske države. To će se dogoditi jedino ako se Sjedinjene Države opet angažiraju u mirovnom procesu. Prvi korak ka cilju treba biti – prestanak terorističkih akcija" - riječi su senatora Joa Liebermana, jednog od političara iz Demokratske stranke koji se 19. siječnja natječu za predsjedničku nominaciju, na prvim stranačkim izborima u saveznoj državi Iowa. Sljedećih dana predstavit ćemo i ostale demokratske kandidate.

XS
SM
MD
LG