Linkovi

Konačno rješenje za spomenik Svjetskog trgovinskog centra  (7/1/04) - 2004-01-07


Jučer je izabrano konačno rješenje za spomenik Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku. Spomenik žrtvama terorističkog napada od 11. rujna 2001. godine uključivat će dva ukrasna bazena s vodom i nizove borovih stabala.

Spomenik se zove Odražavanje odsutnosti a djelo je Michaela Arada koji radi za newyoršku agenciju za stanovanje. Cijeli je projekt usredotočen da dva kvadratna bazena koji simboliziraju nebodere Svjetskog trgovinskog centra. Prema prvobitnom prijedlogu, imena svih ubijenih u terorističkom napadu od 11. rujna, kao i onih koji su poginuli od podmetnute bombe u centru 1993. godine trebala su biti uklesana bez određenog redoslijeda u zid, a na odvojenom mjestu trebali su se nalaziti posmrtni ostaci onih koji nisu mogli biti identificirani.

Međutim, očekuje se da će doći do nekih izmjena prvobitnih planova prije okončanja projekta...Konačno rješenje odabrao je žiri od 13 članova nakon dugih mjeseci pažljivog proučavanja i rasprave. Međunarodni natječaj za idejno rješenje trajao je osam mjeseci i na njemu je sudjelovalo više od pet tisuća radova.

XS
SM
MD
LG