Linkovi

Howard Dean - najpopularniji demokrat u utrci za Bijelu kuću (7/1/04) - 2004-01-06


2004. je u Sjedinjenim Državama godina izbora – i predsjedničkih, i onih za Kongres, a i lokalnih. Najveća je pozornost na predsjedničkim izborima. Koga će Demokratska stranka nominirati za predsjednika, kao protivnika Georgeu Bushu? U ovom trenutku najpopularniji od ukupno devet demokrata koji žele nominaciju je Howard Dean, bivši guverner savezne države Vermont.

“Zovem se Howard Dean. Ja predstavljam demokratsko krilo Demokratske stranke” – ovako se glasačima predstavlja političar koji u ovom trenutku ima najveće šanse da bude izravni protivnik Georgeu Bushu u utrci za Bijelu kuću, u jesen ove godine.

Kada kaže da “predstavlja demokratsko krilo Demokratske stranke” Howard Dean misli na svoje otvoreno suprotstavljanje američkoj intervenciji u Iraku – koju su podržali neki njegovi glavni konkurenti, također Demokrati. Zbog svoje izravnosti i – mnogi tvrde impulzivnosti – Howard Dean se ne sviđa vrhu Demokratske stranke, koji smatra da on ne može pobijediti Georgea Busha. Međutim, Howard Dean se sviđa milijunima aktivista Demorkatske stranke, pogotovo mladima.

"Bush je napravio niz stvari koje su me stvarno iznervirale. I onda, gotovo niodkuda dođe Howard Dean, s malo političkog iskustva, koji govori upravo ono što i ja mislim! Kako da ga ne podržim?!" - objašnjava Mike Hrasky, jedan od Deanovih pristaša iz New Hampshirea.

No, nije točno da Howard Dean nema baš nikakvog političkog iskustva – osam je godina bio guverner Vermonta, prije toga je bio zamjenik guvernera i član lokalnog zakonodavnog tijela. Rodom iz New Yorka, ovaj je 55-godišnji liječnik poznat po svom fiskalnom konzervativizmu – što znači štedljivosti kada su u pitanju novci poreznih obveznika – ali i liberalizmu kada je u pitanju sve ostalo. Primjerice, Vermont je jedina američka savezna država u kojoj je – zaslugom Howarda Deana – ozakonjena takozvana “građanska zajednica”, korak do istospolnog, homoseksualnog braka.

No, danas je Howard Dean najpopularniji zbog svoje kritike američkog angažmana u Iraku. "Kada postanem predsjednik, obnovit ću čast, ugled i dostojanstvo naše zemlje u inozemstvu. To ću postići na sljedeći način – naša će se vanjska politika temeljiti na suradnji s drugim zemljama, a ne na konfrontaciji, kao što je sada slučaj" - izjavio je na nedavnom predizbornom skupu Howard Dean.

Dante Scala, politilog na Koledžu St. Anselm u New Hampshireu kaže da se upravo zbog ovakve oštre kritike Georgea Bush Howard Dean i sviđa “mnogim običnim demokratima”. Oni- kaže Dante Scala – “ne mogu smisliti” sadašnjeg predsjednika. Naravno, Howard Dean ima i protivnika u vlastitoj stranci, koji smatraju da vjerodostojan protivnik Georgea Busha treba biti mnogo umjereniji političar, a ne “političar usijane glave” poput bivšeg guvernera Vermonta.

Druge demokratske političare koji se natječu za predsjedničku nominaciju svoje stranke predstavit ćemo vam sljedećih dana – uoči stranačkih izbora u Iowi krajem mjeseca koji predstavljaju prvi ispit za potencijalne predsjedničke kandidate.

XS
SM
MD
LG