Linkovi

Prve snimke Marsa u boji (7/1/04) - 2004-01-06


Američka robotska sonda Spirit poslala je prve snimke u boji površine Marsa.

Opisujući fotografiju prašnjave i kamenite površine Crvenog planeta, Jim Bell, znanstvenik Sveučilišta Cornell i jedan od članova znanstvene ekipe NASA-ine misije na Mars, ističe njezinu izvanrednu oštrinu i detaljnost: 'Zadivljen sam kvalitetom snimke. Doduše, ne bih trebao biti jer smo i dizajnirali Spirit tako da šalje kvalitetne snimke, ali, ovo je spektakularno detaljno.'

Prva objavljena snimka u boji ustvari je mozaik od dvanaest odvojenih fotografija koje je snimila Spiritova panoramska kamera visoke rezolucije. Oštrina snimki te kamere bolja je barem tri do četiri puta od bilo koje ranije snimke površine Marsa.

Kako se vidi na fotografiji, krater Gusev, u koji se Spirit spustio u nedjelju, u zoru, obiluje kamenjem, ali niti jedan od vidljivih primjeraka nije viši od tridesetak centimetara. To znači da samohodnom robotskom laboratoriju neće biti problem prelazak preko predviđenog terena, kao niti analiziranje uzoraka tog kamenja. Za krater Gusev znanstvenici smatraju da je u davnoj prošlosti Marsa sadržavao jezero.

XS
SM
MD
LG