Linkovi

Jaap de Hoop Scheffer preuzeo dužnost od Georgea Robertsona (5/1/04) - 2004-01-05


Novi glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer izjavio je da bi Savez mogao u jednom trenutku igrati određenu ulogu u Iraku, no da bi se prije svega trebao usredotočiti na Afganistan, gdje planira proširiti svoju mirovnu misiju i izvan Kabula.

Jaap de Hoop Scheffer preuzima dužnost glavnog tajnika NATO saveza od Georgea Robertsona u ključnom trenutku za savez. Kako kaže, pokušat će osigurati jedinstvo saveza, koji je duboko podijeljen oko rata u Iraku.

Bivši nizozemski dužnosnik rekao je novinarima da ne isključuje mogućnost angažmana NATO saveza u Iraku, no također je izrazio uvjerenje da bi glavni prioritet saveza trebao biti stabilizacija Afganistana: "Sada bismo se prvenstveno trebali koncentrirati na Afganistan. Mislim da bi savez trebao nastaviti s onim što je započeo u Afganistanu. Što se tiče Iraka, čekat ćemo, a pokušat ćemo i utjecati na razvoj političkih događaja u toj zemlji."

Francuska i Njemačka oprezno su reagirale na prijedlog da NATO ove godine preuzme zapovjedništvo nad jednom multinacionalnom divizijom u Iraku, kojom trenutno zapovijeda Poljska. No, diplomati u sjedištu NATO-a kažu da bi Pariz i Berlin mogli pristati na ovaj prijedlog kada Sjedinjene Države počnu s predajom vlasti Iračanima.

XS
SM
MD
LG