Linkovi

Potres u Iranu dio normalnog seizmološkog uzorka (5/1/04) - 2004-01-05


Potres od kojeg je poginulo nekoliko desetaka tisuća osoba u Iranu dio je normalnog uzorka kakvi su uočeni u potresima koji su posljednja dva tjedna pogodili Kaliforniju, Novu Kaledoniju, Panamu, Meksiko i Indoneziju. To je priopćila AmeričkA geološkA agencija.

Seizmolog te agencije Jim Devine kaže da se radi o normalnim pojavama, ali je dodao da bi trebalo doći do još nekoliko jakih potresa kako bi se ove posljednje seizmološke aktivnosti karakterizirale kao nešto neuobičajeno. Na pitanje jesu li nedavni potresi povezani, Devine je rekao: “Kratki odgovor: 'nisu povezani'. Opširniji odgovor:‘naravno, cijela zemaljska kugla uvijek je u određenom procesu ispuštanja energije. Postoje razdoblja kada se ispušta više i kada se ispušta manje te energije'”. Zemlja je sačinjena od desetak ploča koje se mogu sudarati i oslobađati pri tome energiju, a to oslobađanje energije je ono što izaziva potres.

Međutim gospodin Devine napominje da potres s jedne strane Zemlje ne uzrokuje drugi na nekoj drugoj lokaciji. "U devedeset i pet posto slučajeva, potresi su nasumični", kaže. Seizmolozi nisu predvidjeli potres u Bamu, ali se otprije zna da se cijela zemlja nalazi u vrlo aktivnom području. Na relativnoj ljestvici potres u Bamu od 6,8 stupnjeva spada u kategoriju manjih po snazi, otprilike kao onaj koji je pogodio Kaliforniju 22. prosinca prošle godine kad su poginule dvije osobe.

XS
SM
MD
LG