Linkovi

Danas prve slike u boji s Marsa (5/1/04) - 2004-01-05


Dužnosnici američke svemirske agencije NASA-e su priopćili da bi samohodna robotska sonda Spirit trebala danas kasnije poslije podne poslati prve snimke u boji s površine Marsa, nakon uspješnog spuštanja.

Dužnosnici NASA-e i dalje su oduševljeni i ushićeni s uspješnim početkom tromjesečne misije Spirita na Marsu. U Laboratoriju za mlaznu propulziju u Pasedani, pokraj Los Angelesa, inženjeri i znanstvenici bučno su pozdravili kraj sedmomjesečnog puta sonde na kojem je prevalila 483 milijuna kilometara. Tri sata nakon slijetanja, Spirit je počeo na Zemlju slati prve fotografije Marsa, koje pokazuju da je površina crvenog planeta prekrivena s manjim kamenjem.

Steven Squyer astronom sa sveučilišta Cornell i glavni znanstvenik u ovoj misiji komentira prve snimke koje je sonda poslala na zemlju. "Za mene je upečatljivo je da nema ogromnog kamenja. To je odlična vijest, jer ogromno kamenje može predstavljati problem za kretanje".

Za devet dana od sonde će se odvojiti samohodni robotski laboratorij, koji je opremljen s alatima za struganje kamena i drugim instrumentima za analiziranje stijena u potrazi za dokazima o svojedobnom postojanju vode, što bi moglo značiti da su na Marsu nekada mogli preživjeti mikrobi.

XS
SM
MD
LG