Linkovi

Proračun za 2005. zauzdava  potrošnju u SAD (4/1/04) - 2004-01-04


Nedjeljno izdanje New York Timesa donosi tekst o prijedlogu proračuna predsjednika Busha za 2005. godinu koji – kako piše izvjestitelj ovog lista – predviđa obuzdavanje domaće potrošnje. Sučeljeni s rekordnim proračunskim manjkom, dužnosnici predsjednikove administracije kažu da su izradili nacrt prijedloga proračuna kojim bi se pokušao ostvariti taj cilj, ali istovremeno ne alijenirati potencijalno politički utjecajne birače. Po njihovim riječima, proračun za fiskalnu 2005. godinu, koja počinje 1. listopada, kontrolirao bi sve veće troškove za stambene povlastice siromašnih, tražio bi od nekih vojnih veterana da plaćaju više za zdravstvenu zaštitu, usporio bi porast potrošnje na biomedicinska istraživanja i ozbiljno bi srezao neke programe za pomoć i obuku neuposlenih. Čak i s poboljšanim ekonomskim izgledima, kažu dužnosnici administracije, savezni proračunski manjak će najvjerojatnije premašiti prošlogodišnji od rekordnih 374 milijarde dolara.

Na zapadnoj obali Sjedinjenih Država nedjeljno izdanje Los Angeles Timesa piše o tome kako u Iraku sve više Amerikanaca stradava od nesreće, odnosno u neborbenim situacijama. Navodi primjer narednika Matthewa Smitha koji je poginuo vozeći svoj Humvee i zaletjevši se u jedno drugo napušteno vozilo uz cestu. Narednik Smith vozio je 15 sati s vrlo malo odmora, a na vozilu nisu funkcionirali radio, brzinomjer i sigurnosni pojasevi. Jedno od kratkih prednjih svjetla također nije radilo. Preko 80 Amerikanaca je stradalo u nesrećama koje nisu imale veze s borbom otkako je započela invazija Iraka 20. ožujka. To je – upozorava ovaj list – gotovo jedna petina svih poginulih. Mnogi su, kao i narednik Smith, poginuli u automobilskim i helikopterskim nesrećama. Los Angeles Times navodi i riječi majke Matthewa Smitha koja je rekla kako bi joj bilo lakše prihvatiti da joj je sin poginuo u borbama, negoli zbog neispravno vozila.

Ovdje u Washingtonu, Post donosi napis o jednom od mogućih predsjedničkih kandidata Demokratske stranke Howarda Deana i o njegovim pokušajima da raspravlja s potencijalnim biračima o vjeri. "Ja nisam naučen da se stalno pozivam na vjeru i da o tome otvoreno raspravljam" – rekao je nedavno na jednom skupu Howard Dean – "ali postepeno postajem otvoreniji za razgovore o religiji i to na načine koje nisam uobičavao prije". Washington Post piše kako je gospodin Dean prakticirao kršćanstvo cijelog života i navodi njegovu izjavu da sad više govori o svojoj vjeri jer ga je predsjdnička 'kampanja probudila i osvijestila tako da je shvatio važnost vjerskog izraza, posebice za stanovnike američkih južnih saveznih država'.

XS
SM
MD
LG