Linkovi

Film tjedna: 'House of Sand and Fog' (5/1/04) - 2004-01-04


Ovaj vikend nije u američka kina donio niti jednu premijeru, ali su posljednja dva tjedna 2003-će ponudila dovoljno novih filmova da potraje i najvećem ljubitelju velikog ekrana. Među njima je i jedan koji je privukao pažnju velikog broja kritičara, a i priličnog broja gledatelja, što u konkurenciji s hitovima poput 'Cold Mountain' i 'Povratka kralja' nije bilo lako. Riječ je o 'Kući od pijeska i magle', nastaloj, isto tako, na temelju vrlo cijenjenog književnog predloška.

U holivudskoj filmskoj industriji, gdje je happy-end praktički pravilo, 'The House of Sand and Fog' hrabro nudi dramatski zapletaj i raspletaj koji kod gledatelja izaziva jak emocionalni angažman. A, u svjetlu još uvijek svježih utisaka terorističkih napada od rujna 2001, taj je film, isto tako, vrlo elokventan komentar o tome što znači 'biti', odnosno 'postajati' Amerikanac.

Za glavni lik, Massouda Amira Behranija, postajanje Amerikancem znači 'pad' s velike visine, barem u društveno-klasnom smislu i barem u njegovim vlastitim očima. Kao negdašnji časnik iranskog ratnog zrakoplovstva u vrijeme Šaha, on je relativno noviji useljenik u Sjedinjene Države. Umjesto ugleda i položaja koji je uživao u domovini, u Americi mora prehranjivati obitelj radeći najniže poslove, čiju pravu prirodu taji od svoje supruge i sina tinejdžera.

Kada zapazi da gradske vlasti jeftino prodaju jednu kuću, zaplijenjenu zbog dugovanja prethodnog vlasnika, Massoud je oduševljen: evo prilike za povrat ugleda i ostvarenje neizrečenog, ali uvijek podrazumijevanog obećanja o 'američkom snu' za svakog useljenika. On kupi tu 'kuću snova', preseli obitelj, te planira napraviti terasu s pogledom na plažu, baš kao što je imala njegova otmjena, bogata kuća u Iranu. No, bivša vlasnica kuće Kathy Nicolo svog se doma nije dobrovoljno odrekla - izgubila ga je zbog birokratskog previda. Za Kathy, - koja se pokušava liječiti od alkoholizma, a i oporaviti od propalog braka -, gubitak kuće jednako je nezamisliv, kao i za Massouda da je se odrekne.

Time je postavljen i glavni preduvjet drame, čiji rasplet ćemo ostaviti tajnom. Najveću težinu filmu - slažu se svi kritičari - daju protagonisti glavnih uloga - Ben Kingsley kao Massoud i Jennifer Connelly kao Kathy. No, dramatičnu, ali krhku ravnotežu između dvoje fascinantnih likova osigurava redateljska ruka Vadima Perelmana, kojemu je ovo dugometražni prvijenac. U sporednim ulogama pojavljuju se Ron Eldard, te Shohreh Aghdashloo.

XS
SM
MD
LG