Linkovi

Oslobađanje Iraka (5/1/04) - 2004-01-04


2003. bila je jako dobra godina za narod Iraka. Iračani su više od dvadeset godina trpili pod brutalnom diktaturom Saddama Husseina. No, 19. ožujka, sve se promijenilo. Predsjednik George Walker Bush objavio je:

"U ovom trenutku, američke i koalicijske snage angažirane su u prvim fazama vojnih operacija usmjerenih na razoružavanje Iraka, oslobađanje iračkog naroda i obranu svijeta od ozbiljne opasnosti."

Od početka, predsjednik Bush je otvoreno govorio o ciljevima koalicije u Iraku.

"Došli smo u Irak poštujući iračke građane, njihovu veliku civilizaciju i vjere koje prakticiraju. U Iraku nemamo drugih ambicija osim da uklonimo prijetnju i vratimo kontrolu nad tom zemljom njenom narodu," izjavio je predsjednik Bush.

Do početka travnja, Saddam Hussein i njegova vlada pobjegli su. Koalicija je počela uvoditi sigurnost u zemlji i započela je proces povratka vlasti iračkom narodu.

"Završeno je jedno mračno i bolno razdoblje u povijesti Iraka. Došao je dan nade. Svi Iračani sada mogu zajednički odbaciti nasilje i izgraditi novi Irak," kazao je predsjednik.

U poslijeratnom Iraku ostvareni su mnogi uspjesi. Škole i sveučilišta ponovno su otvoreni. Obnavljaju se vodovodni, elektroenergetski i komunikacijski sustavi. Gradska i seoska vijeća počela su s radom. Pripadnici nove policije i nacionalne vojske prolaze kroz potrebnu obuku.

Ipak, Irak je još uvijek opasno mjesto. Ostaci stranke Baath Saddama Husseina i strani teroristi nastavljaju s pokušajima da potkopaju nastojanja naroda da ostvari samoupravu. No, jedan za drugim, neprijatelji slobode se hvataju ili ubijaju. 13. prosinca uhvaćen je i sam Saddam Hussein.

Unatoč tim uspjesima, predsjednik Bush je kazao da put prema miru u Iraku neće biti lagan.

"Bit će to težak put. No, na svakom koraku, Irak će imati postojanog prijatelja u američkom narodu," rekao je.

Uz pomoć koalicije, u 2004, irački narod će nastaviti kročiti prema sigurnosti i samoupravi.

XS
SM
MD
LG