Linkovi

Sonda Spirit uspješno se spustila na Mars (4/1/03) - 2004-01-04


Američka svemirska Agencija NASA je priopćila da se samohodna robotska sonda Spirit prije otprilike sat vremena uspješno spustila na Mars. Znanstvenici su počeli analizirati signale koje ovo vozilo šalje na zemlju. Stručnjaci NASA-e kažu da je pri slijetanju sonda koristila padobrane i posebne zračne jastuke, kako bi ublažila udar u površinu crvenog planeta.

Spirit se u savršenoj putanji i s brzinom od oko 10 tisuća kilometara na sat približavao crvenom planetu u misiji čiji je cilj utvrditi je li u davnoj prošlosti na Marsu bilo vode, koja je održavala život. Stručnjaci u NASA-inom Laboratoriju za mlaznu propulziju priopćili su da je smjer kretanja bio u zadnjim dijelovima puta u tolikoj mjeri usklađen s predviđenom putanjom da su mogli izbjeći dvije posljednje od predviđenih pet korekcija putanje.

Prije predviđenog slijetanja jedan od stručnjaka iz ekipe koja se brinula za navigaciju Spirita Louis D'Amario predviđao je da će se letjelica spustiti točno tamo gdje je predviđeno – odnosno u središte kratera nalik na cigaru, širokog 5 a dugačkog 67 kilometara. "Kad uzmete u obzir kako daleko smo putovali i što je naš cilj na Marsu, to je kao da igrate golf i palicom udarite lopticu u Parizu, a rupa u koju ju trebate utjerati je u Tokiju".

Međutim da bi došao do tog kratera, Spirit je prvo morao proći kroz šest vatrenih minuta i 130 kilometara dugog poniranja u atmosferu Marsa, pri čemu je trebao izvršavati cijeli niz vrlo preciznih manevara. Predviđeno je da misija Spirita traje 90 dana, a za tri tjedna gotovo isto takvu misiju trebala bi izvesti još jedna američka letjelica, Opportunity, koja bi s druge strane Marsa trebala ispitivati geološke uzorke.

XS
SM
MD
LG