Linkovi

Obrazovanje u Afganistanu (3/1/04) - 2004-01-03


Za vrijeme vladavine talibana manje od jedne trećine afganistanske djece pohađalo je školu, a devedeset i sedam posto afganistanskih djevojaka nije primilo nikakvu naobrazbu. Tijekom više od dva desetljeća okupacije i građanskog rata, 80 posto postojećih škola u toj zemlji teško je oštećeno ili je potpuno uništeno. Predsjendik George Bush je izjavio da sada 'afganistanski narod kroči naprijed'. "Afganistan se i dalje sučeljava s mnogim izazovima ali ta zemlja napreduje i njeni građani žive u sasvim drugačijem svijetu u odnosu na strahote koje su pretrpjeli u doba vladavine talibana".

Od pada talibanskog režima u listopadu 2001. godine, broj afganistanskih učenika i učenica utrostručio se na više od 3 milijuna. Sjedinjene Države su do danas pružile pomoć u obnovi i izgradnji više od 200-tinjak škola, a u novoj godini planiraju osposobiti otprilike dodatnih 300 škola. Uz to, izdano je i distribuirano 25 milijuna udžbenika i obrazovano gotovo 2,000 učitelja. Među njima je i nastavnica Guardaafereen Amiri iz mjesta Parwan, sjeverno od Kabula. Ona je zajedno s jednom skupinom afganistanskih nastavnica posjetila Sjedinjene Države radi pohađanja intenzivnih tečajeva za obučavanje nastavnika. “Pet godina smo kod kuće pohađali satove, ali smo sve zaboravili”, rekla je gospođa Amiri, te dodala: “Sada smo se ponovno vratili našoj struci i trebaju nam dodatna naobrazba i korisne metode predavanja.”

Druga učiteljica, Nargis Ahmadzai iz mjesta Logar, jugozapadno od Kabula, kaže: “Pretrpjeli smo mnogo tuge tijekom rata i nadamo se da ćemo svi uložiti mnogo truda jer su djeca budućnost Afganistana”. Gospođa Ahmadzai je na kraju rekla: “Ovo je početak novog razdoblja naobrazbe u Afganistanu, a prilika za učenjem novih metoda predavanja pravi je dar obrazovnom sustavu Afganistana”.

XS
SM
MD
LG