Linkovi

Rat protiv terorizma u 2003. (4/1/04) - 2004-01-03


Od terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001, u ratu protiv međunarodnog terorizma ostvareni su mnogi uspjesi.

U Hamburgu, Milanu, Singapuru, Madridu, Londonu, Parizu i mnogim drugim gradovima razbijene su terorističke ćelije. Vlasti su zamrznule stotine milijuna dolara imovine terorista. Zatvorene su i mnoge organizacije koje su služile kao fasada za terorističke aktivnosti. U više od stotinu zemalja pritvoreno je više od tri tisuće suradnika al-Qaide. Pakistanske su vlasti uhitile više od pet stotina osumnjičenih operativaca talibana i al-Qaide. U Maleziji, Indoneziji i na Filipinima uhićeni su deseci terorističkih vođa povezanih s al-Qaidom.

Najveće postignuće u borbi protiv terorizma u protekloj godini bio je poraz režima Saddama Husseina u Iraku. Taj je režim podržavao i štitio teroriste. Ipak, borba protiv terorizma u Iraku i dalje traje. Predsjednik George Walker Bush kazao je da je, od oslobađanja, Irak je postao magnet za domaće i strane teroriste.

"Al-Qaida i druge globalne terorističke mreže shvaćaju da je poraz režima Saddama Husseina također i njihov poraz. Oni znaju da će demokratski Irak u srcu Srednjeg istoka predstavljati novi poraz za njihovu ideologiju terora. Sloboda predstavlja prijetnju njihovom načinu života," izjavio je.

Al-Qaida je pretpjela znatne gubitke u ratu protiv terorizma. Gotovo svi teroristi al-Qaide koji su bili izravno uključeni u organiziranje terorističkih napada od 11. rujna sada su u pritvoru ili je potvrđeno da su ubijeni. 65 posto visokog al-Qaidinog čelništva uhvaćeno je ili ubijeno.

No, kako je rekao predsjednik Bush, nedavni događaji, uključujući pokušaje atentata na pakistanskog predsjednika Perweza Musharrafa pokazuju da u ratu protiv terorizma ne smije biti popuštanja.

"Neprijatelji slobode ne miruju, a nećemo mirovati ni mi. Ova zemlja neće posustati. Nećemo se umoriti, niti zaustaviti sve dok ova opasnost po civilizaciju ne bude uklonjena," kazao je predsjednik.

Kako je rekao predsjednik Bush, "civilizirane zemlje nastavit će svoj rat protiv terorista gdje god da se oni okupljali, kovali svoje planove ili izvodili svoje napade".

XS
SM
MD
LG