Linkovi

Iran odbacio američku ponudu da SAD upute izaslanstvo u tu zemlju (3/1/04) - 2004-01-03


Iran je bar zasad odbacio američku ponudu da Sjedinjene Države upute izaslanstvo na visokoj razini u tu zemlju kako bi se naglasila predanost administracije predsjednika Busha da pomogne Teheranu nakon katastrofalnog potresa. Izaslanstvo je trebala predvoditi senatorica Elizabeth Dole, bivša predsjednica Američkog Crvenog križa i supruga bivšeg američkog predsjedničkog kandidata Boba Dolea.

Ovaj posjet imao bi ogromne implikacije, uzevši u obzir da dvije zemlje nemaju diplomatske odnose već preko dva desetljeća. Međutim, Iran je odbacio ponudu navodeći kao razlog logističke poteškoće u potresom pogođenom području oko grada Bama na jugu zemlje.

Glasnogovornik Državnog tajništva Adam Ereli izjavio je novinarima kako je američki motiv u ovoj ponudi bio isključivo humanitarne prirode, te da su ga iranske vlasti tako i shvatile. Dodao je kako je Iran zatražio da posjet bude 'privremeno odgođen' zbog kroničnih problema u Bamu, a administracija predsjednika Busha zasad nije nastavila s planovima u tom smislu. "Ne želimo učiniti ništa što bi otežalo situaciju. Želimo pomoći, stoga poštujemo njihove želje".

U diplomatskim kontaktima nakon potresa od 26. prosinca prošle godine, Iran je prihvatio američku ponudu za pomoć, čime je pokrenut izravni zračni most američkog zrakoplovstva bez presedana za Iran.

XS
SM
MD
LG