Linkovi

Drugi val invazije na Mars počinje noćas slijetanjem NASA-inog 'Spirita' (3/1/04) - 2004-01-02


Drugi val invazije na Mars počinje noćas dolaskom NASA-ine letjelice 'Spirit', koja treba sletjeti na površinu Crvenog planeta u nedjelju ujutro, u 4 sata i 35 minuta po Greenwichu.

Prema riječima upravitelja misije Marka Adlera, 'mi, u kontroli leta, već smo spremni, a i letjelica se ponaša besprijekorno.' NASa-ini stručnjaci ne odaju nikakve bojazni, premda je Mars, kako izgleda, odnio i posljednju pristiglu žrtvu - 'Beagle 2', Europske svemirske agencije. Od 1971. godine, trinaest pokušaja slijetanja na Crveni planet samo je tri puta završilo uspješno - Viking 1 i 2, 1976. godine, te 'Pathfinder', 1997. godine.

Najnovija misija Američke agencije za istraživanje svemira traga za odgovorima o prisutnosti vode, te mogućnosti postojanja života na Marsu. Samohodnom robotu 'Spirit' pridružit će se druga jednaka letjelica 'Opportunity', koja treba sletjeti 24. ovog mjeseca. Obje robotske sonde praktički su samohodni kemijski laboratoriji, svaki veličine električnih automobila na terenima za golf.

Slijetanje ove dvije letjelice nalikovat će uspješnom slijetanju 'Pathfindera', ali uz neka poboljšanja. Primjerice, zračni jastuci su poboljšani, a pomažu im i raketne kočnice, koje pri slijetanju stabiliziraju letjelicu. 'Pathfinder' nije imao takve stabilizatore, te je prilično jako udario u tlo, odskočivši najmanje petnaest puta prije nego što se zaustavio gotovo kilometar dalje od planiranog mjesta slijetanja.

Links

XS
SM
MD
LG