Linkovi

Godina 2003. u Hollywoodu (2/1/04) - 2004-01-01


Posljednji dio trilogije 'Gospodar prstenova' završava holivudsku filmsku sezonu rekordnom gledanošću, ali, po prvi puta nakon više od deset godina, prihodi u američkim kinima manji su nego prethodne godine. Ulaznica za kino dvorane prodaje se sve manje, a filmski se studiji pitaju: kud' su nestali gledatelji? Osvrt na filmsku 2003-ću - iz pera Alana Silvermana.

"Finding Nemo", kompjuterski animirana priča o ribici Nemo, Studija Pixar, u distribuciji kompanije Disney, nesumnjivo je najprihodovniji film protekle godine sa 340 milijuna u prodanim ulaznicama u Sjedinjenim Državama i još 362 iz kino-dvorana diljem svijeta.

Disneyu pripada i drugoplasirani hit 2003, temeljen na popularnoj tematskoj vožnji u Disneylandu i Disneyworldu. "Gusari Kariba: prokletstvo crnog bisera", s Johnnyjem Deppom i Orlandom Bloomom u američkim je kinima zaradio 305, a diljem svijeta još 347 milijuna dolara. Oba se filma smatraju zabavom za čitavu obitelj, a njihova dobra posjećenost tek je djelomična utjeha za filmske kompanije. Ove je godine, naime, ukupan broj posjetitelja kino-dvorana bio manji nego prethodne. Jedan od mogućih razloga leži u porastu cijena ulaznica - u New Yorku i Los Angelesu one su već prešle deset dolara, a u ostalim dijelovima zemlje su oko 6 dolara. Istodobno, produkcija filmova munjevito je porasla: prosječan film košta 60 milijuna dolara u produkciji i još tridesetak do 40 milijuna dolara u marketingu. Izbjegavanje rizika postalo je tako glavni poslovni motto holivudskih studija.

Na papiru, akcijsko-ljubavni film "Gigli" je izgledao sjajno, sa zvjezdanim parom Jennifer Lopez-Ben Affleck u glavnim ulogama. Umjesto toga, pretvorio se u najveći fijasko 2003-će godine. S druge strane skale rizičnosti je film čiji je magični svijet lansirao pejsaže Novog Zelanda diljem svijeta.

Posljednjim nastavkom trilogije "Gospodar prstenova: povratak kralja", redatelj Peter Jackson je samo potvrdio da se početno ulaganje od tada nevjerojatnih 300 milijuna dolara u produkciju trilogije studiju New Line Cinema već odavno isplatilo, a nastavit će donositi prihode još godinama - 'Povratak kralja' je u dva posljednja tjedna 2003-će donio već više od pola milijarde dolara, a posjećenost ne jenjava. Međutim, upravo vlastitim svijetlim primjerom ova je trilogija ukazala i na najslabiju točku holivudske filmske industrije: sve je manje filmova koji nastaju kao rezultat jake inspiracije i motivacije i studija i autora. Upravo zato bi, riječima Petera Barta, bivšeg direktora filmskog studija, a sada urednika časopisa 'Daily Variety', želja za 2004. bila. "Ljudi koji vode ovaj posao trebaju preuzeti više rizika u odabiru filmskih projekata, kockati se na više novih lica i novih priča, a, zasigurno, manje rimskih brojeva u naslovu filma".

XS
SM
MD
LG