Linkovi

Alternativna medicina umjesto bezlične službene zdravstvene skrbi (2/1/04) - 2004-01-01


Amerikanci godišnje potroše 48 milijardi dolara na - kako se to naziva - 'komplementarnu alternativnu medicinu'. To uključuje sve od vitamina i biljnih pripravaka, do akupunkture, terapije masažom, pa čak i klistire od kave. Ništa od toga nije pokriveno zdravstvenim osiguranjem, većina ne potpada pod vladine propise, a gotovo sve službeni medicinski krugovi odbacuju. No, popularnost alternativne medicine raste … neki kažu zato što daje rezultate, drugi, pak, okrivljuju rastući trend bezličnosti tradicionalnog sustava zdravstvene skrbi.

Alexandra Vanschie se udala s 38 godina i odmah je imala problema sa začečem. Niti specijalist u klinici za plodnost na Sveučilištu Cornell nije bio od pomoći. "Rekao mi je: 'Znate, nikada nećete imati dijete. Ako ikako, onda samo pomoću donatora jajne stanice," sjeća se gospođa Vanschie.

Razlozi za njegovu dijagnozu bili su složeni, ali su se ukratko svodili na problem vrlo visoke razine hormona koji stimulira jajne folikle. Što je žena starija i ima manji broj jajnih stanica, u njezinom organizmu tog hormona bude sve više, otežavajući začeče. Kod gospođe Vanschie, razina hormona stimulatora folikla bila je toliko visoka da joj je specijalist Sveučilišta Cornell rekao da bi fertilitetna terapija bila gubitak novca za nju, a vremena za njega. Ona je predložila da potpuno promjeni stil života, da se pokuša sniziti razina tog hormona, ali joj je specijalist rekao da je to nemoguće.

Na to je ona potražila pomoć netradicionalnog liječnika, točnije stručnjaka za kinesku biljnu medicinu u njujorškom Centru za akupunkturu i komplementarnu medicinu: "Toliko mi se dopao - pružio mi je podršku i ohrabrenje. Sat i pol je sa mnom razgovarao, pitao me milijun raznih pitanja, pregledavao moj jezik, kožu, oči, kosu."

Rezultat: promijenila je način prehrane, prestala pušiti, počela umjereno vježbati i - ono najneugodnije - tri mjeseca je pila uvarak kineskog ljekovitog bilja, koji opisuje kao 'jednostavno rečeno - odvratan'. No, razina neželjenog hormona je drastično opala, tako da su specijalisti s Cornella bili voljni započeti fertilitenu terapiju. Danas, ona je sretna mama šestomjesečnog sinčića i upravo ponovno počinje piti 'odvratnu tekućinu', nadajući se još jednom djetetu. … Procjenjuje se da se najmanje 30 posto Amerikanaca okreće komplementarnoj alternativnoj medicini, bilo u potrazi za pomoći kod specifičnog problema ili u nadi da će spriječiti nastanak problema.

Upravo to brine službene liječničke krugove ističe dr. Marcia Angell, profesorica Sveučilišta Harvard i bivša glavna urednica časopisa 'New England Journal of Medicine': "Većina alternativne medicine nije se dokazala niti kao sigurna ni kao učinkovita, inače ju uopće ne bismo nazivali 'alternativna amedicina'. Prema tome, vrijedi se brinuti što toliki broj ljudi koristi alternativnu terapiju umjesto oprobanih metoda liječenja službene medicine, što si uskraćuju terapiju koja bi ih mogla izliječiti od teških bolesti."

Osim sporadičnih priča o uspjehu alternativne medicine, vrlo je malo znanstvenih dokaza u njezinu korist. Nacionalni institut za zdravstvo, u Washingtonu, upravo provodi studiju o akupunkturi, kojoj službena medicina priznaje da olakšava mučninu i ublažava zubobolju, ali, ništa više.

Kako kaže Marcia Angell, pažnja koju svojim pacijentima iskazuju alternativni terapisti možda je jedan od najjačih razloga zašto se sve veći broj Amerikanaca okreće upravo njima: "Ljudima je dojadio postojeći sustav zdravstvene skrbi: liječnici su prezaposleni da bi razgovarali s pacijentima, naizgled su i pregramžljivi; pacijentima se čini da ih ne uzimaju ozbiljno, a terapija je često neugodna. Mnoge stvari koje su ljudima dojadile proizlaze iz načina na koji zdravstveni sustav pruža svoje usluge, a ne iz same medicinske skrbi."

Marcia Angell kaže da bi stručnjaci trebali poraditi na ispravljanju birokratske zbrke u koju se pretvorio sustav zdravstvene skrbi u Sjedinjenim Državama, radije nego da znanstveno istražuju učinkovitost alternativnih metoda liječenja, poput akupunkture ili biljnih pripravaka. No, iza potonjih, kako podsjećaju pacijenti poput Alexandre Vanschie, stoji 26 stoljeća prakse i iskustva, koje ne treba olako odbacivati.

XS
SM
MD
LG