Linkovi

Lovci F-16 prate neke letove iz inozemstva u SAD (1/1/04) - 2004-01-01


Nova godina dočekana je uz iznimne mjere sigurnosti koje će, u Sjedinjenim Državama, ostati na snazi još najmanje nekoliko dana. O kakvim mjerama se radi pokazuje i podatak da je zrakoplov British Airwaysa, koji je sinoć sletio u zračnu luku Dulles, u blizini Washingtona, bio skrenut daleko od glavne aerodromske zgrade i drugih zrakoplova gdje je provedena još jedna kontrola putnika.

Kako piše New York Times, američke vlasti prošlog su tjedna naredile jednom zrakoplovu na liniji iz Meksika da se okrene i vrati zbog bojazni od terorizma. Kako izvještava taj dnevnik, brojni letovi iz inozemstva bili su podvrgnuti nezabilježenim mjerama, pa su američki lovci F-16 pratili neke zrakoplove Air Francea i drugih stranih avio-prijevoznika koji su letjeli prema većim američkim gradovima uključujući Los Angeles.

Osvrćući se na prošlu godinu Christian Science Monitor piše da je stopa kriminala u Sjedinjenim Državama pala premda su svi stručnjaci predviđali njen rast. Međutim, kad se pogleda teritorijalno, situacija je različita od okruga do okruga. U New Yorku, na primjer, nasilje nastavlja padati na razinu kakva nije viđena od 1968. godine. S druge strane, u Dallasu se bilježi porast kriminala za 51 posto, piše Christian Science Monitor.

Priča iz New Yorka posebno je zanimljiva. Unatoč smanjenju broja policajaca za deset posto i smanjenju novčanih sredstava za policijske aktivnosti stopa kriminala i dalje je u padu. Prije nekoliko mjeseci čak su i policijski čelnici bili iznenađeni naglim smanjenjem broja uličnih prepada i pljački. Neki stručnjaci vjeruju da su tom učinku pridonijele i anti-terorističke aktivnosti uključujući razmještanje dodatnih snaga na glavne gradske avenije, navodi Christian Science Monitor.

Isti list osvrće se na jedan rastući problem – sve više tehnološkog otpada poput zastarjelih mobitela, televizora, monitora, kompjutora, kamera i slično. Procjenjuje se da će se do 2010 godine na otpadu naći oko tri milijarde dolara navedenih elektroničkih naprava. Kako primjećuju stručnjaci, ovome trendu ne pridonosi smanjenje cijena nego i moda. “Ljudi ne kupuju više iz potrebe nego zato što je nešto novije i bolje”, kaže jedan stručnjak za Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG