Linkovi

Parada ruža (1/1/04) - 2003-12-31


Novogodišnji je dan u Sjedinjenim Državama – tradicionalno dan parada: održavaju se posvuda, različitih su karaktera, posjećene su i omiljene. Danas vas vodimo na godišnju Paradu ruža – u Kaliforniji:

Sa svojim konjanicima, orkestrima i cvijećem pokrivenim paradnim platformama, Parada ruža u Pasadeni, u Kaliforniji, dio je novogodišnje tradicije. Tema ovogodišnje parade glasi: “glazba, glazba, glazba”. Jedna glazbena udruga i dječja televizijska emisija “Ulica Sezam” sponzoriraju nastup kojim će se promovirati glazbeno obrazovanje u američkim školama.

"Radi se o spektakularnoj paradi," kaže Gene Dent, veteran u dizajniranju paradnih platformi, a koji nadgleda izgradnju platorme “Ulice Sezam”. "Niti jedna parada na svijetu nije kao ova. Razina složenosti platformi ne može se usporediti ni sa čim drugim na svijetu."

Događaj koji je nekada bio poznat kao Turnir ruža započeo je 1889. godine kao jednostavna kolona vagona prekrivenih cvijećem. Danas se Parada ruža sastoji od ogromnih pokretnih platformi s animacijskim sustavima koje kontroliraju kompjutori.

Gospodin Dent kaže da je parada najveća manifestacija cvijeća na svijetu. Svaki centimetar platformi prekriven je nekim biljnim materijalom, od cvijeća i sjemenja do kore drveta.

Platforma Ulice Sezam bit će ukrašena s crvenim i bijelim karanfilima, orhidejama i zlatnim borovicama. Ovogodišnji majstor ceremonije je John Williams, istaknuti dirigent i kompozitor klasika kao što je tema iz filma “Star Wars”. On će nadgledati paradne platforme iz cijelog svijeta, a ona Ulice Sezam trebala bi biti najpopularnija. Ta televizijska emisija za djecu zabavlja mlade Amerikance već dvije generacije, a razne verzije mogu se vidjeti i u drugim zemljama.

Platforma Ulice sezam promovirat će glazbeno obrazovanje, kaže Joe Lamond iz Međunarodne udruge glazbenih proizvoda koja kosponzorira nastup likova iz Ulice sezam. Prema njegovim riječima, istraživanja pokazuju važnost glazbe za razvitak djece, ali osiromašene škole često nisu u mogućnosti da djeci osiguraju dobar glazbeni odgoj. To, kako kaže, nanosi štetu isključivo učenicima.

"Ono što učite na satovima glazbenog i umjetnosti jest način razmišljanja. Glazba i umjetnost su načini da sva djeca ostvare svoj puni potencijal," kaže Joe Lamond.

Udruga gospodina Lamonda pomogla je u pokretanju internet sajta supportmusic.com kojim se želi ojačati glazbeni odgoj u školama. Nakon Parade ruža održat će se Rose Bowl, jedna od najvažnijih utakmica sveučilišnog američkog nogometa koja predstavlja još jednu novogodišnju tradiciju u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG