Linkovi

Hrvatska u Iran šalje pomoć vrijednu 1.3 milijuna eura (31/12/03) - 2003-12-31


Hrvatska je u Iran poslala humanitarnu pomoc u vrijednosti 1.3 milijuna eura.

Sa zagrebackog aerodroma Pleso popodne je za Iran odletio ukrajinski teretni avion s 15 tona medicinske i humanitarne opreme. Pomoc koju salju vlada i vodece hrvatske tvrtke veceras ce biti dostavljena u Zehedan, najblizi grad potresom pogodjenom Bamu. U posiljci vrijednoj 1,3 milijuna eura nalaze se hrana, sanitetska oprema, odjeca, satori, vrece za spavanje, uredjaji za prociscavanje vode i lijekovi dviju vodjecih farmaceutskih tvrtki Plive i Belupa.

Ministar vanjskih poslova Miomir Zuzul novinarima je izjavio da je danasnja posiljka prvi dio pomoci koju Hrvatska namjerava poslati u Iran. Dodao je da ce uskoro biti poslana i pomoc koju prikuplja Crveni Kriz u cijoj su akciji gradjani do sada donirali preko pola milijuna kuna.

"Vlada je zadovoljna sto su hrvatski gospodarstvenici i gradjani vrlo brzo reagirali i sto smo u prilici pomoci potresom pogodjenom podrucju Irana" - rekao je Zuzul.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala je da je vlada spremna ponuditi lijecnicku pomoc i ekipe forenzicara. "Bude li potrebno spremni smo pruziti i tu vrstu pomoci" - rekla je Kosor na konferenciji za novinare na aerodromu Pleso.

Veleposlanik Islamske Republike Iran u Hrvatskoj Jafar Shamsian zahvalio se na pomoci. Rekao je da su stanovnicima na potresom pogodjenom jugoistoku Irana trenutno najvise potrebni agregati za struju, uredjaji za prociscavanje vode, ambulantna kola, montazne kuce i kupaonice, medicinska oprema i mlijeko u prahu.

XS
SM
MD
LG