Linkovi

WP: Pentagon prekida ugovor s Halliburtonom (31/12/03) - 2003-12-31


Pregled tiska počinjemo Washington Postom koji izvještava da će Pentagon prekinuti ugovor s tvrtkom Halliburton o uvozu goriva u Irak. Taj ugovor naišao je na kritike vladinih revizora i demokrata u Kongresu, a pojavile su se i optužbe i da je Halliburton, kojem se nekad na čelu nalazio američki potpredsjednik Dick Cheney, prenaplatio vladi 61 milijun dolara kupujući skuplju naftu iz Kuvajta umjesto jeftiniju iz Turske. U Pentagonu, međutim, kažu da se promjena razmatrala više mjeseci i da nema veze s navodima o prenaplaćivanju. Dodjela novog ugovora o uvozu nafte u Irak, navodi Post, može se očekivati u roku od 60 do 90 dana.

Christian Science Monitor prognozira kakva će biti nova godina na polju ekonomije. “Ekspanizija ekonomije konačno izgleda osigurano. Puno smo optimističniji nego u proteklih par godina”, izjavio je glavni ekonomist tvrtke Goldman Sachs & Co. Snažnija ekonomija znači nova radna mjesta, smanjenje vladinog proračunskog deficita što bi, kako navodi Christian Science Monitor, moglo pomoći predsjedniku Bushu da osvoji još jedan četverogodišnji predsjednički mandat.

I na kraju pregleda američkog tiska New York Times koji piše da je televizijska mreža CBS morala platiti više milijuna dolara za nedavni eksluzivni intervju s pjevačem Michaelom Jacksonom. Prema nekim izvorima, CBS je originalno pristao platiti pet milijuna dolara za intervju u emisiji “60 minuta” te za još jednu emisiju. U međuvremenu, kako piše New York Times, CBS je pristao platiti dodatnih miljun dolara. Glasnogovornik emisije “60 minuta” izjavio je, međutim, da informativni program CBS-a ne plaća intervjue.

XS
SM
MD
LG