Linkovi

Američka pomoć žrtvama potresa u Iranu (1/1/04) - 2003-12-31


Zemlje diljem svijeta, uključujući Sjedinjene Države, žurno dopremaju pomoć preživjelima u potresu koji je razorio grad Bam, na jugu Irana, 26. prosinca. Više od 28 tisuća ljudi ubijeno je u potresu, najsmrtonosnijem u proteklom desetljeću. Odmah nakon što je čuo za katastrofu, predsjednik George Bush izrazio je sućut i rekao da su Sjedinjene Države spremne pomoći narodu Irana.

Iranski dužnosnici pozdravili su ponudu i američke oružane snage započele su dopremati tone medicinske i druge opreme iz baza u Kuvajtu. Nakon što su se američki transportni zrakoplovi spustili u iranski grad Kerman, prema agencijskim izvješćima, američki zrakoplovci i iranski vojnici zajednički su iskrcavali pošiljku. Sjedinjene Države su u Iran poslale i specijalizirane ekipe za humanitarnu pomoć, kaže Adam Ereli, zamjenik glasnogovornika Državnog tajništva.

“Preko State Departmenta, Američka agencija za međunarodni razvitak uputila je u grad Bam sedmočlanu ekipu za pomoć u ovakvim situacijama te 77 tehničkih i medicinskih stručnjaka. Ova ekipa će pružiti hitnu humanitarnu pomoć žrtvama potresa u Bamu."

Sjedinjene Države nemaju diplomatske odnose s Iranom već više od dva desetljeća. Ali smrt i razaranje u iranskom potresu, kaže gospodin Ereli, humanitarna su tragedija koja nadilazi političke stavove.

"Rekao bih da smo spremni nastaviti s našom pomoći i odgovoriti na potrebe žrtava ove tragedije na odgovarajući način i kako prilike budu tražile."

Kao što je rekao predsjednik Bush, “u ovim trenucima misli svih Amerikanaca su s iranskim žrtvama i njihovim obiteljima."

XS
SM
MD
LG