Linkovi

Zabrana efedre u dijetetskim preparatima (31/12/03) - 2003-12-30


Američka vlada najavljuje zabranu biljnog pripravka efedre zbog toga što ona, kako je rečeno, predstavlja zdravstveni rizik, izazivajući ponekad srčani ili moždani udar.

Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo za kontrolu hrane i lijekova upozorava 62 proizvođača da prestanu prodavati vrlo popularne pripravke za gubljenje suvišnih kilograma koji sadrže efedru. Potrošačima se istovremeno savjetuje da prestanu koristiti takve proizvode. Na tiskovnoj konferenciji, ministar zdravstva Tommy Thompson je izjavio da zabrana proizlazi iz više od 16 tisuća izvješća o neželjenim popratnim pojavama pri uzimanju efedre, kao i iz jakih znanstvenih dokaza da ona predstavlja nerazuman zdravstvenirizik za stanovništvo.

Zabrana stupa na snagu tek slijedeće godine i to 60 dana nakon što bude objavljena. Time se proizvođačima preparata s efedrom daje dovoljno vremena da svoje proizvode usklade sa zdravstvenim propisima. Ovo je inače prvi puta da Ministarstvo za kontrolu hrane i lijekova koristi svoje pravo da ograniči prodaju nekog dijetetskog preparata, otkako je zakonom dobilo to pravo, prije deset godina.

XS
SM
MD
LG