Linkovi

Usporavanje tek pokrenutog gospodarskog oporavka? (31/12/03) - 2003-12-30


Najnoviji izvještaji o poslovnoj aktivnosti, prodaji kuća i stanova, te povjerenju potrošača u ekonomiju – mogli bi se tumačiti kao znak usporavanja gospodarskog oporavka Sjedinjenih Država.

Zabrinutost zbog novog vala otpuštanja s posla izazvala je u prosincu smanjenje povjerenja potrošača, a broj prodanih stanova i kuća u istom mjesecu bio je manji nego mjesec dana ranije.

******

Jedna od najvećih privatnih kompanija koja se bavi poštanskim uslugama – FedEx – priopćila je da će kupiti lanac trgovina koje pružaju birotehničke usluge – Kinko’s. 1200 Kinko’s-ovih trgovina diljem svijeta koštat će Fedex dvije milijarde i 400 milijuna dolara.

******

Boeing je priopćio da će za američku ratnu mornaricu izgraditi 210 borbenih zrakoplova. Vrijednost posla iznosi devet milijardi i šesto milijuna dolara. Radi se o najnovijoj generaciji lovaca-bombardera tipa F-A-18, opremljenih najsuvremenijim kompjuterskim sustavima i naoružani novom generacijom projektila.

******

Iz Tokija vijest da je japansko ministarstvo financija potrošilo rekordnih 187 milijardi dolara intervenirajući na stranim financijskim tržištima s ciljem spriječavanja jačanja yena. Jaki yen, naime, poskupljuje japanske izvozne proizvode na međunarodnom tržištu, a time se smanjuje prihod od prodaje u inozemstvu.

XS
SM
MD
LG