Linkovi

SAD se nada nastavku demokratskih reformi u Srbiji (30/12/03) - 2003-12-30


Sjedinjene Države izražavaju nadu u nastavak demokratskih reformi u Srbiji unatoč snažnoj podršci koju je na izborima dobila ekstremna nacionalistička Srpska radikalna stranka. Državno tajništvo je priopćilo kako je vjerojatno da će stranke koje se zalažu za demokratsku tranziciju biti u stanju sastaviti novu vladu.

Ultranacionalistička Srbijanska radikalna stranka osvojila je većinu mjesta u parlamentu, a dobre rezultate postigla je i Srpska socijalistička partija Slobodana Miloševića. Međutim, američki dužnosnici ističu da je zajednički broj glasova za reformističke stranke veći od onog što su ga skupili nacionalisti i izrazili su očekivanja da će demokrati predani kontinuiranim reformama i integraciji s ostatkom Europe biti u stanju formirati novu vladu.

Na tiskovnoj konferenciji glasnogovornik Državnog tajništva Adam Ereli pohvalio je glasače u Srbiji za – kako je rekao – to što su izbori održani u redu i što su provedeni na pošteni i slobodan način. On je napomenuo da Sjedinjene Države traže od stranaka u novom parlamentu da postignu konsenzus i osnuju novu vladu kako bi se nastavio proces reformi započet predsjedničkim izborima 2000. godine.

Gospodin Ereli je rekao da su stranke koje predstavljaju demokratski proces tranzicije izabrane od više od 60 posto srbijanskog izbornog tijela, dok su oni koji se pozivaju na nacionalističke programe osvojili otprilike trećinu glasova. Po njemu, to znači da će bilo koja buduća vlada najvjerojatnije doći od demokratske većine.

"Mi u svakom slučaju očekujemo da stranke koje se pozivaju na demokratske ideale i standarde nastave s procesom ekonomskih, sudskih i vojnih reformi, kao i punom provedbom Daytonskog sporazuma, punom suradnjom s međunarodnim Tribunalom za ratne zločine, uključujući uhićenje i izručenje Ratka Mladića u den Haag, ali i dobre odnose sa susjednim zemljama, što će omogućiti Srbiji i Crnoj Gori da u postane punopravna članica euro-atlantskih institucija. "

U odgovoru na jedno od pitanja, gospodin Ereli je igorirao činjenicu da je Slobodan Milošević nominalno izabran u novi parlament, rekavši kako je bivši jugoslavenski čelnik – po njegovim riječima – "na jedan drugi način angažiran u den Haagu".

XS
SM
MD
LG