Linkovi

Veća produktivnost, ali bez novog zapošljavanja (30/12/03) - 2003-12-29


2004. bi za Sjedinjene Države mogla biti jedna od ekonomski jačih godina – predviđaju analitičari koji prognoziraju najveći gospodarski rast u zadnja dva desetljeća.

Na početku godine, Amerikanci će - kako se prognozira - povećati potrošnju, jer će imati više novca na raspolaganju, s obzirom da će im Porezna uprava refundirati dio poreznih uplata.

Istovremeno, firme su već počele – nakon dužeg razdoblja suzdržanosti – investirati u nove pogone i opremu, te će ponovo zaposliti neke od djelatnika koje su ranije otpustili.

Prema analizi koju je pripremila izvještajna agencija Associeted Press, ekonomski rast – mjeren bruto nacionalnim dohotkom – rast će u 2004. godini po stopi od 4.6 ili više, što će biti najveći stupanj rasta od 1984.

Naglasak će biti na daljnjem jačanju produktivnosti. Međutim, kako predviđaju analitičari, rast bruto proizvoda bit će ostvaren bez većeg zapošljavanja!

Nezaposlenost koja je s ljetošnjih 6.4 posto smanjena na 5.9 posto, trebala bi sljedeće godini biti smanjena na oko 5.7 posto – dakle, smanjenje, ali ne posebno veliko.

XS
SM
MD
LG