Linkovi

NYT: Zbog rata rastu troškovi obnove Iraka (29/12/03) - 2003-12-29


Pregled američkog tiska počinjemo izvješćem New York Timesa koji tvrdi da jedan od glavnih nositelja infrastrukturnih radova u Iraku, tvrtka Halliburton, ima probleme s troškovima obnove. List navodi primjer jednog infrastrukturnog objekta, važnog za opskrbu naftom, čija je obnova originalno procjenjena na 75 milijuna i 700 milijuna dolara. Samo šest tjedana kasnije administracija predsjednika Busha zatražila je od Kongresa 125 milijuna dolara. Izvorna cijena obnove sačinjena je na osnovu površne procjene, glasilo je objašnjenje iz američkog inžinjerskog korpusa.

Ponovni uvid u više milijardi dolara vrijedne ugovore za obnovu iračkog naftnog sektora pokazao je da nema dokaza o profiterstvu tvrtke Haliburton kojom je nekada upravljao aktualni američki potpredsjednik Dick Cheney. Umjesto toga utvrđeno je da neizvjesnost rata često pridonosi porastu troškova obnove. Kako kaže jedan analitičar, obnova Iraka odvija se u atmosferi Divljeg zapada. Ratni uvjeti, naime, stvaraju hitnu potrebu obnove, a pod takvim okolnostima rada tvrtke koje dobijaju poslove učine dogovoreno i zaračunavaju premije zbog izvanrednih rokova, piše New York Times.

Christian Science Monitor javlja da je američko javno mnijenje toliko usmjereno na terorističke prijetnje izvana da ponekad zanemaruje ono što se, u tom smislu, događa na američkom teritoriju. Christian Science Monitor javlja da je jedan Teksašanin prošlog mjeseca priznao krivnju zbog posjedovanja oružja za masovno uništavanje. Naime, u kući i skladištima bjelačkog supremacista, Williama Krara, istražitelji su pronašli cijanidsku bombu koja je mogla pobiti tisuće ljudi, zatim stotine vrsta eksploziva, pola milijuna metaka i na desetke komada ilegalnih oružja. No izvan Teksasa, primjećuje novinar Christian Science Monitora, ovaj slučaj je nepoznat.

XS
SM
MD
LG