Linkovi

Sramežljivost škodi zdravlju (30/12/03) - 2003-12-29


Zašto su introvertirane ili stidljive osobe mnogo podložnije zaraznim bolestima, uključujući i AIDS, od ekstrovertnih, druželjubivih osoba?

To su se već pitali i liječnici antičke Grčke, posebice kada su uočili da su se osobe 'melankoličnog temperamenta' mnogo teže i duže oporavljale od vedrih ekstroverta. I današnji liječnici to znaju iz prakse, a sada im istraživanja daju za pravo i nude neke odgovore.

Odgovor barem djelomice leži u sposobnosti ovladavanja stresom. Stidljive osobe se, kako pokazuju istraživanja, mnogo lošije nose sa stresom, što znači da im organizmom cirkuliraju veće količine hormona noradrenalina. Upravo taj hormon pojedince čini ranjivijima pred napadom virusa, bakterija i drugih uzročnika bolesti.

Do ovih su zaključaka došli znanstvenici koji su testirali umnažanje virusa AIDS-a, kod muškaraca u ranim stadijima bolesti. Kod njihovih se ispitanika pokazalo da stidljivi introverti nisu reagirali na lijekove ni izbliza tako dobro kao ekstroverti. Dapače, često su reagirali na lijekove pogoršavanjem stanja bolesti. Daljnja su testiranja ukazala na noradrenalin, odnosno općenito reagiranje ispitanika na stresne podražaje.

Izvješće o ovom istraživanju objavljeno je u časopisu "Biological Psychiatry", u izdanju od 15. prosinca.

XS
SM
MD
LG