Linkovi

Afganistanci predaju oružje (29/12/03) - 2003-12-29


U anketi koju su ove godine proveli Human Rigts Research i Advocacy Consortium, 83 posto anketiranih Afganistanaca izjavilo je da se danas osjećaju sigurnijima nego prije tri godine kad su na vlasti bili talibani. Afganistanske policijske i sigurnosne snage ponovno se uspostavljaju. U tijeku su projekti obnove koji uključuju ceste, škole i zdravstvene objekte. “Po mom mišljenju”, rekao je afganistanski predsjednik Hamid Karzai, “važno je da Afganistan ponovo postane zajednički dom svim Afganistancima”. “Jedan od primjera jedinstvenosti Afganistanaca jest proces razoružavanja i razvojačivanja regionalnih i etničkih paravojnih snaga.

Ovog mjeseca, Abdul Rashid Dostum, vođa afganistanskih Uzbeka, te Atta Mohammed, po nacionalnosti Tadžik, objavili su da će njihove snage predati svoje oružje. Pripadnici sigurnosnih snaga NATO saveza pomažu afganistanskom Ministarstvu obrane u uklanjanju teškog oružja naoružanih frakcija u dolini Panjshir. Ta oružje uključuju tenkove, topove i rakete. Oni će biti prevezeni u vladine objekte u blizini Kabula.

Glasnogovornik NATO saveza Jamie Shea kaže: “Ova inicijativa predstavlja ključni korak ka učvršćivanju stabilnosti kako je zamišljena prema uvjetima Bonskog sporazuma. Ona također predstavlja, rekao je gospodin Shea, važan korak ka daljnjem razvitku sposobne afganistanske nacionalne vojske te je vjerojatno da će većina ovih oružja biti uporabljena za opremanje postrojbi nacionalne vojske. Predsjednik George Bush kaže: “Narod Afganistana postiže napredak”.

"Afganistan još ima puno izazova, ali zemlja napreduje, a njeni narodi su daleko odmakli od noćne more kroz koju su prolazili tijekom vladavine talibana."

Dok se oružja u dolini Panjshir predaju vlastima, general Bismillah Khan rekao je novinarima da su ta oružja “vlasništvo afganistanskog naroda, a ne bilo koje naoružane frakcije”.

XS
SM
MD
LG