Linkovi

Izložba 'Američki originali' - slika američke povijesti (28/12/03) - 2003-12-28


Neki američki studenti uče o povijesti svoje zemlje razgledavajući povijesne dokumente i eksponate iz prošlosti. Izložba American Originals —“Američki originali: bogatstvo državnog arhiva", pripovijeda priču o Americi novoj generaciji mladih.

“Slika je vrijedna tisuću riječi”, komentirala je jedna studentica na izložbi održanoj u Los Angelesu, razgledavajući ilustraciju staru 100 godina. Mogla je dodati da povijesna pisma, mirovni ugovori i rukom napisani bilješci stvaraju jednako živopisnu sliku. Stručnjakinja za naobrazbu središnje losanđeleske knjižnice, u kojoj se izložba održava, Diane Siegel, kaže da izložba prikazuje američku povijest kroz izlaganje raznih predmeta poput, primjerice, kupoprodajnog ugovora iz 1803. godine kojim je dogovorena kupovina teritorija Louisiane od Francuske.

"Posjedujemo iznimno važne dokumente, uključujući ugovor o kupovini teritorija Louisiane. Sada je dvjestogodišnjica potpisivanja tog dokumenta. Imamo dvije stranice tog dokumenta. Također posjedujemo dvije stranice originalnih bilješki Johna F. Kennedya koje je bilježio na žutom papiru povodom svog prvog inauguralnog govora. Imamo i zahtjev Thomasa Edisona za patent na njegov izum kojim je usavršena žarulja."

U drugom dijelu izložbe posjetitelji mogu vidjeti pismo siamskog kralja predsjedniku Abrahamu Lincolnu iz 19. stoljeća. Pismo je izloženo pored ukrasnog mača i portreta kralja s njegovom djecom. Petnaestgodišnji Robbie Ancona, dobrovoljni vodič u muzeju, kaže da je pismo fascinantno.

"Siamski kralj ponudio je Sjedinjenim Državama slonove, što je vrlo zgodno zato što ga je uvijek zanimalo zašto u Americi nema slonova. Američki predsjednik odgovorio je da Sjedinjenim Državama nisu potrebni slonovi, međutim, zadržao je mač koji je ovdje izložen."

Predsjednik Abraham Lincoln pisao je kralju da klima u Sjevernoj Americi nije prikladna za uzgoj slonova. Izložba također sadrži dokument u kojemu je savezna država Virginija proglasila svoje otcjepljenje od ostatka zemlje, jedan od događaja koji je otvorio put američkom Građanskom ratu. Ranije ovog mjeseca na neko vrijeme bio je izložen i dokument kojim je predsjednik Lincoln oslobodio robove u okupiranim Južnjačkim državama, poznat kao Proklamacija o emancipaciji. Učitelj John Scognamillo kaže da izloženi povijesni predmeti oživljuju povijest. S njim se slaže i učenica Hannah Jacobs.

"Povijesni predmeti obrazuju nas o povijesti i objašnjavaju je. Ne možemo jednostavno čitati iz udžbenika."

Izložbu “American Originals — Američki originali: bogatstvo državnog arhiva” može se razgledati u središnjoj gradskoj knjižnici Los Angelesa do 4. siječnja. Od 6. veljače ona će biti premještena na sveučilište Hartford u saveznoj državi Connecticut.

XS
SM
MD
LG