Linkovi

Američko izaslanstvo u Japanu na razgovorima o bolesti kravljeg ludila (29/12/03) - 2003-12-28


Dužnosnici američke administracije nalaze se u Tokyju gdje će danas sa svojim japanskim kolegama razgovarati o slučaju bolesti kravljeg ludila otkrivenom u američkoj saveznoj državi Washignton. Japan je najveći uvoznik američke govedine, a tek je jedna od trideset zemalja koje su prošli tjedan uvele zabranu na uvoz goveđeg mesa. Očekuje se da će američko izaslanstvo naglasiti japanskim dužnosnicima kako u Sjedinjenim Državama postoje mehanizmi koji jamče sigurnost govedine.

Američka vlada je proširila odluku o povlačenju govedine iz prodaje na ukupno osam američkih saveznih država, kao mjeru predostrožnosti nakon otkrića bolesti kravljeg ludila kod jedne krave, u utorak.

Dužnosnici kažu da je meso zaražene krave moglo biti poslano i u savezne države Aljaska, Idaho, Hawaji i Montana, kao i na teritorij Guam. Ranije već je povučeno iz prodaje goveđe meso u saveznim državama California, Washington, Oregon i Nevada. Ukupno se povlači iz prodaje oko pet tona mesa od zaražene krave, kao i 19 drugih koje su bile zaklane u istoj klaonici, istog dana, 9. prosinca.

Dužnosnici Ministarstva poljoprivrede ponovno naglašavaju da su dijelovi životinje koji najvjerojatnije prenose zarazu bili uklonjeni prije nego što je meso obrađeno za potrošnju, te da je povlačenje mesa iz prodaje samo dodatna mjera predostrožnosti. Opasnost po potrošače je, kako je rečeno, 'praktički jednaka nuli'.

Ranije su američki dužnosnici objavili da je, sudeći prema markici na uhu, zaražena krava bila uvezena iz kanadske pokrajine Alberte, 2001. godine, zajedno s još 73 grla mliječnih krava.

XS
SM
MD
LG