Linkovi

Ključni ustupak Pakistana (28/12/03) - 2003-12-28


Više od 50 godina Pakistan i Indija prepiru se oko statusa pograničnog područja u Kašmiru. Među pitanjima oko kojih se sukobljavaju nalazi se i ono hoće li se u Kašmiru predložiti održavanje referenduma na kojem bi se stanovnici tog područja izjasnili žele li se priključiti Indiji ili Pakistanu. Sada, u pokušaju okončavanja sukoba pakistanski predsjednik Pervez Musharraf izjavio je da je njegova zemlja voljna iskazati veću fleksibilnost oko održavanja referenduma ako bi to moglo voditi napretku u rješavanju spora. Gospodin Musharraf kaže da i Indija i Pakistan trebaju iskazati fleksibilnost ako žele riješiti pitanje Kašmira.

"Došli smo u situaciju da je došlo do zatopljenja odnosa. Narodi Indije i Pakistana žele rješenje prijepora, uključujući i Kashmir. Ako se ne dođe do rješenja političkim dijalogom - tko će biti pobjednik, a tko gubitnik. Izgubit će umjerenjaci, a dobiti ekstremisti i to je upravo ono što se ovdje događa godinama."

Prijedlog predsjednika Musharrafa oko Kashmira otvara mogućnost da se počne rješavati pitanje koje je predugo drži napetima odnose između Indije i Pakistana i koje je dva put dovelo do izbijanja otvorenog sukoba. Glasnogovornik Državnog tajništva Richard Baucher kaže da Sjedinjene Države pozdravljaju prijedlog.

"Mislimo da je konstruktivno odustati od traženja referenduma o statusu Kašmira. Vjerujemo da je aktivno provođenje mjera za uspostavljanje povjerenja, koje su nedavno usvojile obje strane, dovelo Indiju i Pakistan bliže uspostavljanju normalnijih odnosa i napredovanju ka miru."

U sklopu napora za smanjivanje napetosti Indija i Pakistan već su pristali na prekid vatre duž linije kontrole koja razdvaja Kašmir. Važno je da se obje zemlje nastave kretati ka rješavanju razlika i postizanju trajnog mira.

XS
SM
MD
LG