Linkovi

SAD će pomoći žrtvama potresa u Iranu (27/12/03) - 2003-12-27


Predsjednik Bush je izjavio kako ga je strašno ražalostila vijest o potresu, žrtvama i prouzuročenoj šteti. U pismenom priopćenju, američki predsjednik je uputio izraze sućuti svima koje je ova katastrofa dotakla. Izjavio je da su misli Amerikanaca sa žrtvama i njihovim obiteljima, te da su Sjedinjene Države spremne pomoći.

Prije toga je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan izjavio novinarima da adminsitracija predsjednika Busha priprema paket humanitarne pomoći, međutim, nije iznio nikakve pojedinosti o toj pomoći kao ni o načinu na koji bi se ona dostavila onima kojima je potrebna.

Sjedinjene Države prekinule su diplomatske odnose s Iranom, nakon što je skupina ekstremista upala u američko veleposlanstvo u Teheranu krajem 1979. godine i držala desetke Amerikanaca kao taoce 444 dana.

***

U gradu Bamu, koji je najžešće pogođen potresom, nalazi se jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Iranu – utvrda čiji su temelji položeni prije više od dvije tisuće godina. Utvrda je najvećim dijelom uništena od jučerašnjeg potresa, a u tom malom gradu sazidanom od pješčanih cigli nalazila su se javna kupatila, džamije i dućani. Povjesničari smatraju da je to najveći grad u svijetu sazidan u potpunosti od pješčanih cigli. Ta utvrda s tornjevima nalazila se na Putu svile kojim su trgovci s dalekog istoka dopremali robu na Mediteran i u Europu... Utvrda je napuštena početkom dvadesetog stoljeća i registrirana je kao zaštićeni spomenik kulture Ujedinjenih naroda. Dijelovi tvrđave nedavno su renovirani.

XS
SM
MD
LG