Linkovi

Al-Qaidi naneseni udarci (27/12/03) - 2003-12-27


Sve veći broj terorista al-Qaide i njihovih prijatelja biva zatvoreno zbog međunarodne suradnje u ratu protiv terorizma. Turska policija uhitila je vođu ćelije odgovorne za bombaške napade na dvije sinagoge, britanski konzulat i jednu britansku banku u Istanbulu.

Adnan Ersoz navodno je uvježbavan u al-Qaidinim logorima u Afganistanu 1997. godine, a 2001. sastao se i s Osamom bin Ladenom. On je služio kao veza između čelnika al-Qaide i terorističke ćelije u Turskoj. On je jedan od više od 30 osumnjičenika što ih je turska policija uhitila u vezi s napadima u studenome.

Sirijske vlasti uhitile su najmanje šestoricu al-Qaidinih kurira koji su nosili više od 23 milijuna dolara. Ranije je Sirija izručila turskim vlastima 22-jicu osumnjičenika za bombaške napade u Istanbulu. Vlasti u Singapuru objavile su da su uhitile dvojicu članova organizacije al-Ghuraba, pakistanskog ogranka terorističke organizacije Jemaah Islamiyah, koju se također dovodi u vezu s al-Qaidom.

Osumnjičenici Muhammad Arif bin Naharudin i Muhammad Amin bin Mohammed uvježbani su za rukovanje vatrenim oružjem i eksplozivima. Arif je boravio u kašmirskom logoru koji vodi teroristička organizacija Lashkar e-Tayyiba dok je Amin proveo neko vrijeme u jednom logoru al-Qaide, priopćila je singapurska vlada.

Malezijske vlasti drže, pak, petoricu osumnjičenih terorista izgnanih iz Pakistana. Njih je, također, uvježbala al-Qaida te su se i oni sastali s bin Ladenom u drugim dijelu 2001. godine. Predsjednik George Bush kaže da su teroristi odgovorni za napade u Turskoj, Indoneziji, Iraku, Saudijskoj Arabiji, Izraelu, Indiji i drugdje, prijetnja svakome.

"Oni su dio globalne kampanje terorističkih mreža da zastraše i demoraliziraju one koji im se suprotstavljaju. Ti teroristi napadaju nedužne i ubijaju u tisućama. Oni bi mogli, ako se domognu oružja koje traže, da ubiju milijune i ne bi stali na tome."

Suprotstavit ćemo se tim prijetnjama s otvorenim očima, rekao je predsjednik Bush, i mi ćemo ih poraziti.

XS
SM
MD
LG