Linkovi

Dan nakon Božića - prilika za vraćanje neželjenih poklona (27/12/03) - 2003-12-26


Među najprometnijim danima u američkim trgovina je svakako i današnji: u tjednu iza Božića američke trgovine inkasiraju oko deset posto zarade koju ostvare tijekom prazničnih rasprodaja u prosincu. Današnji dan je – kažu trgovci – presudan – jer bi trebao donijeti veće profite od bilo kojeg drugog dana u godini.

Očekivanja su tim veća što rezultati ostvareni u maloprodaji ovoga mjeseca nisu bili na razini očekivanog. Iako viši za između 3 do 6 posto, oni izgleda nisu bili dovoljno veliki za trgovce, koji su jesenas prognozirali rast prihoda koji bi se mjerio dvoznamenkastim postotkom.

Tome su pridonijela i dva sniježna vikenda uzduž istočne obale, kao i ponovno podizanje sigurnosnih, anti-terorističkih mjera javne zaštite.

U pravilu se očekuju godišnja povećanja prodaje od 6 do 7 posto, no to se ovih blagdanskih dana možda i neće dogoditi – najavljuju analitičari američkog tržišta koji prognoziraju rast od samo 3.5 do 4.5 posto. Što se šireg područja Washingtona tiče, očekivani rast praznične prodaje bi mogao dostići 5.7 posto.

XS
SM
MD
LG