Linkovi

Nove analize potvrdile prvi slučaj kravljeg ludila u SAD (26/12/03) - 2003-12-26


Američko Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da su novi laboratorijski testovi potvrdili prvi slučaj bolesti kravljeg ludila u Sjedinjenim Državama. Do ove objave dolazi nakon što je 20 zemalja obustavilo uvoz američke govedine.

Ministarstvo poljoprivrede je priopćilo da su testovi koje su obavili britanski stručnjaci potvrdili ranije analize američkih znanstvenika govedine s jedne farme u saveznoj državi Washington. Američko ministarstvo je priopćilo da će Britanci provesti još jednu konačnu kontrolu kako bi se utvrdilo je li krava bila zaražena ovom opakom bolešću koja napada mozak.

Međutim, priopćeno je da se vjeruje da će i konačni rezultati biti u skladu s prvim analizama. Američki dužnosnici su priopćili da pokušavaju utvrditi izvor zaraze i jesu li još neka goveda zaražena. Ministrica poljoprivrede Ann Venman koja je objavila prve rezultate testiranju u utorak, kaže da su američke zalihe hrane sigurne i da je opasnost po zdravlje minimalna. Među dvadeset zemalja koje su uvele zabranu uvoza američkog goveđeg mesa nalaze se i najveći uvoznici Japan, Meksiko i Južna Koreja.

XS
SM
MD
LG