Linkovi

Sateliti prate kretanje Djeda Mraza (26/12/03) - 2003-12-25


Lako je bilo prije deset, 20 ili 100 godina pričati djeci o tome kako Djed Mraz svojim kočijama sa Sjevernog pola svake godine pred Božić kreće na put da bi onima koji su bili dobri podijelio poklone.

Danas djeca sama, jednostavno, mogu preko Interneta pratiti kuda se Djed Mraz kreće! To im je omogućila satelitska kompanija NORAD čiji su osjetljivi aparati uhvatili sliku krupnog čovjeka koji vozi saonice prepune poklona.

NORAD-ovi stručnjaci koriste četiri visoko razvijena tehnološka sustava da bi pratili putešestvije ovog, djeci, tako dragog čovjeka – radar, satelit, borbeni zrakoplov i posebne kamere.

Možda će stvar biti jasnija ukoliko kažemo da je NORAD skraćenica od Sjevernoameričkog zapovjedništva za obranu zračnog prostora. Ovaj moćni sustav ima 47 instalacija na sjeveru Kanade i na Aljasci. U trenutku kada je Djed Mraz krenuo na svoj put NORAD je koristio iste satelite koji se koriste prilikom upozoravanja o mogućem raketnom napadu na Sjevernu Ameriku. Sateliti su postavljeni na 36 tisuća kilometara iznad Zemlje, a njihovi infracrveni senzori prate toplotni izvor svega što se kreće nebom.

Lijepo je znati da ima netko tko se brine za sigurnost Djeda Mraza – zar ne?

XS
SM
MD
LG